16°
23°
12°

A boldog párkapcsolat titka

Közeledik Valentin napja, a szerelmesek ünnepe. Ezúttal Sohonyai Edit írónőt és férjét, Kovács Árpádot kérdeztük: Hogyan telik majd február 14-e?

A fiatalok titkainak tudója, Sohonyai Edit és Kovács Árpád festőművész több, házasságban eltöltött év után is pirulva, mosollyal az arcukon állnak kameránk elé.

Félreértés ne essék, nem úgy néznek ki, mint egy ma esküdött pár a nászéjszaka
előtt. A köztük lévő kapocs – még a külső szemlélő számára is látható – annál sokkalta mélyebb.

Amikor megkérdezem tőlük, hogyan állnak hozzá ehhez a Valentin-nap kérdéshez, szinte egyszerre mondják: hallva a bűvös dátumot, mindig megijednek, hogy elszalasztották az alkalmat.

– Mind a ketten kreatív személyiségek vagyunk, ennél fogva kicsit többet foglalkozunk az egymásfelé érzett szerelmünk kimutatásával, mint más párok. Többször is megünnepeljük a Valentin-napot – mosolyog Árpi, aki azt is hozzáteszi: Ezért sem annyira fontos számukra, hogy pont 14-én lepjék meg a másikat, de ettől függetlenül – ha kivételesen ránéznek időben a naptárra – mindig kihasználják a varázsát.

Sohonyai Edit és férje sokat utaznak. Mint mondják, a hosszú autózás remek alkalom a beszélgetésre, van egyfajta varázsa, amit érdemes egy festményen is visszaadni, ahogy Árpi is tette

– Évről-évre egyébként ebben az időszakban megnézünk egy L art pour L art egyik előadását, amin aztán jókat tudunk kuncogni együtt. Illetve Valentin-napon egymás párnája alá csempészünk valami kis apró ajándékot. De volt már olyan is, hogy egy festett párnát kaptam, ami a Mazsola és Tádé meséből Tádét formázta – mesél az írónő, akinek történetéhez Árpi rögtön hozzáfűzi: merthogy ez a mesefigura volt a személyes kedvence gyermekként és most így becézi Editet is.

– Sőt, Árpi egyszer egy fát is állított a házunk elé, amit aztán hajtogatott virágokkal díszített. Emlékszem, kisfiunk, Ármin valami bődületes hazugságot adott elő arról, mit csinál éppen az apja, miért nincs otthon, mire én teljesen megsértődtem. Árpi meg közben kint ásott a kertben – nevet Edit.

A köztük lévő szerelmet látva – igen, még mindig így definiálják érzéseiket – nem állom meg, hogy meg ne kérdezzem: mi a titka a boldog házasságuknak?

– A közös élmények és a beszélgetés – ezek a legfontosabb dolgok egy párkapcsolatban – magyarázza Árpi, majd rögtön felesége veszi át a szót: – Mindent megosztunk egymással és tudatosan foglalkozunk a kapcsolatunkkal. Hiába ismerem már a párom szófordulatait, a tipikus válaszait, sokszor még mindig meg tud lepni. Olyan erőt merítek belőle, olyan ötletei vannak, hogy néha a fejemet fogom a csodálkozástól és persze ott az ellenállhatatlan, huncut humora – magyarázza az írónő, aki – egyfajta útravalóként – megosztja egy nyolcvan évig folyó kutatás eredményeit is.

– Amerikában követték végig több száz ember életét, voltak köztük, akik a legaljáról indultak, mások egy elit családba születtek bele. Most, nyolcvan év után feldolgozták a beérkezett adatokat és rájöttek, a boldogságod attól függ, mennyire törődsz az emberi kapcsolataiddal. Én is arra tanítom a gyermekeimet, hogy ez a legfontosabb.

 


Legolvasottabb

1
Három sérültje van a Budai úton történt balesetnek
2
Székesfehérvár akkor és most – Piac tér
3
A jövő év közepén kezdik az építését a fedett arénának Fehérváron
4
Kovács Zsolt segédápoló a székesfehérvári kórház baleseti osztályán, önkéntes tűzoltó Bicskén
5
Beszámoló a fehérvári kórház sürgősségi osztályának mindennapjairól
Magyar Kupa
Káldor András
A lehetőségeit sokkal jobban kihasználó MAC győzött
időjárás / 12 perce
Csütörtökön is tökéletes kirándulóidő lesz
A legmagasabb hőmérséklet 20 és 24 fok között alakul.
Gyász
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog, Mert számunkra nem leszel halott. Élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH IMRE* *Kassai úti lakos* életének 85. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 20-án 14.30-kor a Béla úti temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *ÖZV. VASKÓ JÓZSEFNÉ* *Határ utcai lakos* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 20-án, pénteken 14 órakor az abai római katolikus temetőben lesz. Gyászoló család
/"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, anyósunk, *ÖZV. BAKOS JÓZSEFNÉ* *szül. Jobbágy Julianna úrhidai lakos* életének 80. évében szerető szíve megszűnt dobogni. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz az úrhidai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesapánk, nagyapám, volt férjem, rokonunk, barátunk, *HORVÁTH PÁL LÁSZLÓ* volt Magyar Posta dolgozó életének 57. évében elhunyt. Temetése 2017. október 21-én, szombaton 10 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temető vízbemosásos parcellájánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló család
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te nem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy édesanyánk, feleségem, nagymamánk, *MAKK GYULÁNÉ* 83 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz a csókakői katolikus temetőben. A gyászoló család
Szent György Oktató Kórház / 58 perce
A Puskás Akadémia FC labdarúgói ajándékot vittek a kórház gyermekosztályára
Ferencz Balázs
Kézilabda / 1 órája
Fontos győzelem idegenben
Ferencz Balázs
Alba Fehérvár / 1 órája
Az izraeliek nyerték az első összecsapást a kupában
Horog László
a magyar zeneművészet népszerűsítéséért / 1 órája
A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét
Székesfehérvár / 1 órája
V4-ek: Együttműködés és egyetértés van az országok között
S. Töttő Rita
Játszótér / 2 órája
Hivatalosan is felavatták az új „parkot”
Szanyi-Nagy Judit