Hírek

2017.06.15. 14:58

A bicskei gimnázium az Európai Parlament nagyköveti iskolája

Bicske – Az országban huszonöt, a megyében két középiskola vett részt az Európai Parlament nagykövet iskolája-programban. A bicskei Vajda János Gimnázium s Szakgimnázium kiemelkedően aktív volt az értékelés szerint.

Zsohár Melinda

Elegáns ünnepségen adtak a diákok zenés-irodalmi műsort a művelődési házban az Európai Parlament Nagykövet Iskolája plakett átadásakor, magukat is megtisztelve az elismerés alkalmából. Hosszú ideig, 2008-tól fogva vállalták a tanárok és gyerekek, hogy megfelelnek a kihívásnak, s gazdag programokkal tettek újra és újra hitet az európaiság mellett. Az ünnepségen Lövei Andrea, az EP Tájékoztatási Iroda vezetője nyújtotta át az elismerést Butola Zoltán igazgatónak és a programot a diákokkal senior mentorként levezénylő tanároknak, Vigyikán Attilának és Vigyikánné Horák Andreának. A tanári karból természetesen többen közreműködtek a kimagasló teljesítmény elérésében, hangsúlyozta Patyiné Varga Annamária énektanár, miként a diákok körében is. Utóbbiak közül tizennégy tanuló nyerte el az EP junior nagyköveti címét. Az eredmény feletti örömét fejezte ki az eseményen tiszteletét tevő Karádi Imre címzetes igazgató, aki harmincöt éven át vezette a Vajda János Gimnáziumot.

Az évek alatt számos izgalmas eseményen bizonyítottak a vajdások, akik a kezdetektől háromszor országos döntősök voltak a vetélkedőkön, s a 2012-es Euroscola versenyen országos versenyt nyertek. Jutalmul Strasbourgba utaztak a nemzetközi döntőre, ahol a tizenkét résztvevőből ketten Bicskéről érkeztek: a tabajdi Horváth Bence és a bicskei Vigyikán Villő. A Fedezd fel Európát! vetélkedőre elküldött vajdások két versenyfilmje került a döntőbe. Maga a program a képviseletei demokráciára kívánja felhívni a politika iránt kevésbé érdeklődő fiatalok figyelmét, mondta el Lövei Andrea. Az új nemzedék Európa jövője, nemsokára már rajtuk múlik, mi történik az egyes országokban, s egyes társadalmakban a politikai életben. Az EU-ban tetten érhető elvi viták természetesek, utalt mind az igazgató, mind az irodavezető a mostani viharosabb időszakra (Brexit, migránsok stb.). Ezek összehangolása, a vitás kérdések tisztázása is a feladata az európai országok alkotta szervezetnek, az Európai Uniónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!