Hírek

2017.06.22. 19:35

Energetikai korszerűsítés, óvodai konyha és tornaszoba, bölcsőde és tanuszoda

FEJÉR MEGYE A nyár a pihenés ideje, ugyanakkor a nagy munkák időszaka is. Önkormányzati, közösségi és gyermekintézmények újulnak meg az őszre.

Bokros Judit

 

Egy korábbi összeállításunkban az óvodák nyitvatartásával foglalkoztunk. A felmérésből kiderült: az intézmények a legtöbb esetben nem nyári szünetüket töltik az idén, hanem komoly felújításokat végeznek az épületekben. Erről kérdeztük az egyes települések képviselőit.

Enying

Az önkormányzat a terület- és településfejlesztési operatív program pályázatán 79,4 millió forintot nyert az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére - mondta el lapunknak Viplak Tibor polgármester. Megújul a városháza homlokzati része és hátsó, udvar felőli oldala, valamint a rendőrőrs épülete (nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés, külső hőszigetelés). Az iskolákban, óvodákban elvégzik a tisztasági meszeléseket és festéseket, a szükséges karbantartási munkákat. Felújítják az iskolák előtti járdaszakaszokat: a Tinódi és a Batthyány iskolától egészen a Bajcsy utcáig, mely a városi könyvtár előtti szakaszt is érinti. Állami támogatásra pályáztak a balatonbozsoki és a Kossuth utcai óvoda tetőfelújítására, valamint a Vas Gereben utcai óvoda fűtéskorszerűsítésére - tette hozzá 
a polgármester. Várják az eredményt, győztes pályázat esetén ezek a projektek is megvalósulhatnak az idén.

Dég

A Bóbita Óvoda konyháját is felújítják - tudtuk meg Gárdonyi Sándorné polgármestertől, aki kiemelte: ettől függetlenül az intézmény nyitva lesz a felújítás ideje alatt, fogadva a gyermekeket. Az ő étkeztetésüket a helyi 
étterem segítségével oldják meg. A felújítás a mai évzáró ünnepség után kezdődik, pályázati forrásból, ám egyelőre nem tudni, mekkora összegből, mivel a képviselő-testület a mai testületi ülésén dönt 
a kivitelező személyéről.

Jenő

A településen ezen a nyáron sem az óvodában, sem 
az iskolában nem végeznek felújítást, hiszen az épületeket nemrég korszerűsítették.

Kerekes Ildikó polgármester lapunknak elmondta: az óvodában egy évvel ezelőtt korszerűsítették a fűtést, 
az iskolánál pedig épp most 
készült el egy műfüves focipálya.

Szabadbattyán

A mini bölcsődei szolgáltatás megvalósítása érdekében felújítják az általános iskola udvarában lévő volt családi napközi épületét. A munkálatokra 24,4 millió fordítanak 
- tájékoztatott Polyák István polgármester. Az önkormányzat a battyáni kisgyermekek költségeinek teherviseléséhez is hozzájárul: a bölcsődét működtető cég részére nem állapítottak meg bérleti díjat.

Mezőkomárom

A település polgármestere, Köő Péter lapunknak elmondta, hogy bár felújítást, korszerűsítést és akadálymentesítést csak az orvosi rendelőben terveznek - mind Mezőkomáromban, mind Szabadhídvégen -, a helyi iskolában és az óvodában tisztasági meszelést végeznek majd. Egyelőre pályázati lehetőségeket keresnek.

Sárbogárd

A tanuszoda építése lassan a finiséhez közeledik, várhatóan az ősztől már fogadhatja a város és a járás óvodásait, diákjait. Sükösd Tamás polgármester elmondta: a Zengő Óvodában és tagóvodáiban is elvégzik a nyári tisztasági meszeléseket, festéseket, s 
a képviselő-testület határozott a részleges zárvatartásokról, illetve az ügyeleti rendről.

Csabdi

Huszárovits Antal polgármester a iskolát érintő tervekről számolt be: közbeszerzési eljárások folynak éppen a leendő műfüves pálya ügyében. Az iskola energetikai korszerűsítése is a nyári tervek között van, ezzel a fűtési szezon elejére készülnek el teljesen.

Csákvár

Az óvodaépületek szokásos nyár karbantartási, festési feladatait látják el a nyáron.

Az óvodának két telephelye van, valamelyik mindig nyitva lesz egész nyáron, tudtuk meg Illés Szabolcs, csákvári polgármestertől.

Szár

Moharos Péter polgármester állagmegőrző munkákról adott tájékoztatást a Fejér Megyei Hírlapnak. Az iskolában kimeszelnek. Az óvoda faszerkezetét óvó beavatkozást is elvégzik.

Mezőfalva

A település uniós pályázaton nyert pénzt a Tündérkert Óvodára. Így megújulhat a régi épület, valamint készülhet egy új, amelyben két csoportszoba és egy tornaszoba kap helyet kiszolgáló helyiségekkel.

Márok Csaba polgármestertől megtudtuk: a támogatói szerződést már aláírták, folyamatban van a közbeszerzési eljárás. A konkrét munka 
a tervek szerint a nyáron kezdődik. A régi épület felújítása szeptemberig megtörténik, így oda mehetnek a gyerekek.

Ercsi

A városban - uniós pályázatnak köszönhetően - végezhetik el a Napfény Óvoda Dózsa György téri épületének energetikai korszerűsítését. A munkát a nyár végén szeretnék elkezdeni. Ekkor, vagy az ősz folyamán pedig belevágnak a településen a bölcsődeépítésbe is, amelyre szintén egy nyertes pályázatnak köszönhetően lesz lehetőség.

Pillanatkép a sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskolából Fotó: V. Varga József

LECSERÉLIK AZ AZBESZTCEMENT PALAFEDÉST IS HAMAROSAN

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum idén 283 és fél millió forintot fordít tagintézményei felújítására. A nyári szünetben több iskolában is nagyszabású munkálatok kezdődnek - árulta el megkeresésünkre a centrum.

A legtöbb helyen - mint a Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola - festésre, mázolásra, vizesblokk felújítására és egyéb karbantartási munkálatokra lehet számítani. A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumban a karbantartási munkálatok mellett visszabontják és béléscsövezik az ipari kéményeket, s bádogozzák a felső részüket.

Az I. István Szakgimnáziumban műemlék jellegű utcafronti homlokzat felújítása kezdődik, ahogy a Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumban is, ahol ezeken felül tetőfelújítás és azbesztcement palafedés cseréje is sorra kerül. Hasonlóan nagy munkálatok várhatók a Jáky József Szakgimnáziumban, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, a Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziumban, a móri Perczel Mór Szakgimnáziumban, valamint a bicskei Vajda János Gimnáziumban is.

Az Árpád Szakgimnáziumban ezen felül a szabász- és varróipari gépek nagykarbantartása, a főépület tetőszigetelésének felújítása, a kollégiumi zuhanyzók rendbetétele, a konyha villamos mérésének leválasztása is sorra kerül. Az intézmény főépületének energetikai fejlesztésére több mint 162 millió forintot, a kollégiuméra 126 millió forintot költhetnek, uniós pályázati keretből. A Váci Mihály Ipari Szakgimnázium pedig további 91 millió forintot költhet a kollégiumra.

A tankerületi központ vagyonkezelőként felelős valamennyi intézmény megfelelő színvonalú karbantartásáért Fotó: FMH-archív

PADLÓTÓL A TETŐIG

A Székesfehérvári Tankerületi Központ vagyonkezelésében lévő intézményeknél nagyobb volumenű karbantartási munkálatok elvégzésére szintén a nyári időszakban kerülhet sor. A Fejér Megyei Hírlap kérdésére a központ elárulta, az alábbi intézmények érintettek: Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 8 tantermének teljes padlózatcseréje, a fehérvári Bory Jenő Általános Iskolában egyes nyílászárók cseréje és tantermi padlózat felújítása, a Székesfehérvári Németh László Általános Iskola „B” épületrészének részleges nyílászárócseréje, a Bakonycsernyei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában vizesblokkok felújítása, a táci Gorsium Általános Iskola vizesblokkjainak szanitercseréje, a Móri Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola vizesblokkjainak felújítása, valamint a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tetőjavítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!