Hírek

2014.05.18. 18:45

Gárdonyi testvérvárosi találkozó uniós támogatással

Gárdony - A minapi tóparti fesztivállal egy időben várták a városba Gárdony testvértelepüléseit. A kapcsolatok valóban élőek, szorosak, nem merülnek ki kölcsönös protokoll-látogatásokban.

Tihanyi Tamás

Gárdonynak nyolc testvértelepülése van: az ausztriai Kirchbach, a németországi Postbauer-Heng, Gieboldenhausen és Mörlenbach, a lengyelországi Zary, a franciaországi Lesquin, a finnországi Salo és az erdélyi Sepsikőröspatak. Az ötödik testvérvárosi találkozóra népes küldöttség, százhatvan vendég érkezett. Nem volt kis munka az esemény megszervezése, Erdei Péterné alpolgármester két hónapig dolgozott azért, hogy minden rendben legyen.

- A bajorországi Postbauer-Heng-el éppen idén ünnepeljük azt, hogy aláírtuk a testvérvárosi szerződést, bár a kapcsolat még húsz évnél is régebbi - emlékezett Erdei Péterné a kezdetekre. - Először ismerkedtünk, majd 1994-ben került aláírás a dokumentumokra. De a finnországi Salo-val is nemsokára húsz éves lesz a szerződés. A lengyelországi Zary-val viszonylag új, öt éves az együttműködésünk, őket a Lille melletti Lesquin követte, két éve pedig Sepsikőröspatakkal vettük fel a kapcsolatot.

Sok helyen ezek kimerülnek a protokollban. Gárdonyban más a helyzet? Mennyire sikerült a szerződéseket igazi tartalommal megtölteni?

- Még felsorolni is nehéz a különböző látogatásokat és eseményeket, háziorvosaink például Németországba utaztak az ottani munkát tanulmányozni, másutt építészeink és óvoda-pedagógusaink jártak, hogy lemásolják a bevált módszereket. Rengeteg ötletet hoztunk, a franciáktól és a lengyelektől is nagyon sokat tanultunk már. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az Európai Unió támogatja ezeket a programokat, és már ötször nyertünk pénzt a nemzetközi testvérvárosi találkozókra, ami azt jelenti, hogy a városnak nem kerül ráfordításába a vendéglátás, a szervezés.

Persze ahhoz, hogy kijöjjenek a támogatási összegből, az is kell, hogy Erdei Péterné alpolgármester társával, Muray Zitával és sok más segítővel és a jelentkező civil szervezettek tagjaival önkéntesen végeznek mindent a tolmácsolástól az idegenvezetésen át akár a felszolgálásig.

- Örülünk annak, hogy nem csak a hivatalos delegációk érkeznek a tópartra, hanem nyomukban megjelennek a turisták is, akik kíváncsiak a testvérvárosra és nálunk nyaralnak. Van köztünk olyan, aki húsz éves barátságot ápol. De a kapcsolatoknak talán a legnagyobb haszonélvezői a fiatalok - vont derűlátó mérleget az alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!