16°
23°
12°

3000 dolgozós logisztikai központ helyett pihenő- és rekreációs park lesz az Alsóvárosi rétből

Székesfehérvár – Hét évvel ezelőtt még arról szóltak a pletykák, hogy a Toyota egy hatalmas logisztikai központot épít az Alsóvárosi réten. A területet a város nemrég megvásárolta a magántulajdonostól, itt lesz Fehérvár „zöld tüdeje”.

2007 tájékán az Alsóvárosi rét és környéke még több kisebb tulajdonos kezében volt, futóversenyeket, fűnyírós „képalkotó fesztiválokat” rendeztek itt néha, de általában a kutyák és az őket sétáltató gazdik uralták az egyébként igen lapályos terület látképét. Aztán jött Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke, aki magánszemélyként darabonként felvásárolta a területet. Ezek után kopogtatott be a fehérvári városházára az akkori polgármesterhez, állítólag azzal, hogy a Toyota és az indai Tata egy méretes logisztikai-szolgáltató központot és háromezer munkahelyet hozna Fehérvárra.

A területet 2008 márciusában aztán belterületbe vonta az önkormányzat, ám a grandiózus tervekből azóta sem lett semmi, pedig a befektető állítólag azt is vállalta volna, hogy az épülő elkerülő úthoz kiépíti logisztikai központ útkapcsolatát.

Az elmúlt időszakban pedig már a jelenlegi ellenzék és a városvezetés is úgy látta, ez a terület alkalmatlan ilyen funkciónak. Nemrég megjelent a kormányhatározat a Modern Városok Program idei évre vonatkozó összegeiről, azaz arról, melyik város mekkora összeget és mire költhet el 2016-ban.

Az Alsóvárosi réten nyolc-tíz évvel ezelőtt Fűnyírófesztivált is rendezett a Bőrgyár Kulturális Egyesület
Fotó: kortarsfesztival.hu

Ebben szerepel a Fehérvár Zöld Tüdeje program is. Megkerestük az önkormányzatot, hogy tudakoljuk, pontosan mit is takar ez a jól hangzó név és ez miként érinti a szóban forgó rétet.

„Az önkormányzat elkötelezett amellett, hogy a városban minél több egybefüggő zöldterület legyen, amely hasznos szabadidő-eltöltési és rekreációs lehetőséget biztosít az itt élőknek. Éppen ezért kezdtünk tárgyalásokat a terület tulajdonosával. Ez a rész szinte folytatása a Palotaváros mögötti területnek, ahová a Fehérvár Tüdeje – Zöld Fehérvár programot megálmodtuk” – kaptuk az írásbeli választ az önkormányzattól. Megtudtuk, az idei kormányzati támogatást (ami egymilliárd forint) az alsóvárosi rét megvásárlására fordította a város, hiszen ez az első lépés. A városvezetés legfőbb célja az volt a rét megvásárlásával, hogy biztosítsa annak zöldterület jellegét, azaz, hogy megakadályozza a terület feldarabolását, vagy beépítését.

A közgyűlés 2015 nyarán indította el a „Fehérvár Tüdeje – Zöld Fehérvár” programhoz kapcsolódóan a koncepcióterv készítésére vonatkozó pályázatot, amely már a jövőbeni fejlesztéseket megalapozó következő lépés.

Az elképzelések szerint az összességében mintegy 185 hektáros területen (a palotavárosi tavak mögötti rész és alsóvárosi rét együtt) egy pihenő- és rekreációs park funkciónak megfelelő kialakítás lesz, ligetes részekkel és erdősávval. Hogy erre a városban igencsak van igény, azt jól mutatja a Halesz liget, valamint a többi felújított zöldterület, ahová sokan járnak sportolni, pihenni.


Legolvasottabb

1
Három sérültje van a Budai úton történt balesetnek
2
Székesfehérvár akkor és most – Piac tér
3
A jövő év közepén kezdik az építését a fedett arénának Fehérváron
4
Kovács Zsolt segédápoló a székesfehérvári kórház baleseti osztályán, önkéntes tűzoltó Bicskén
5
Beszámoló a fehérvári kórház sürgősségi osztályának mindennapjairól
Magyar Kupa
Káldor András
A lehetőségeit sokkal jobban kihasználó MAC győzött
időjárás / 20 perce
Csütörtökön is tökéletes kirándulóidő lesz
A legmagasabb hőmérséklet 20 és 24 fok között alakul.
Gyász
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog, Mert számunkra nem leszel halott. Élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH IMRE* *Kassai úti lakos* életének 85. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 20-án 14.30-kor a Béla úti temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *ÖZV. VASKÓ JÓZSEFNÉ* *Határ utcai lakos* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 20-án, pénteken 14 órakor az abai római katolikus temetőben lesz. Gyászoló család
/"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, anyósunk, *ÖZV. BAKOS JÓZSEFNÉ* *szül. Jobbágy Julianna úrhidai lakos* életének 80. évében szerető szíve megszűnt dobogni. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz az úrhidai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesapánk, nagyapám, volt férjem, rokonunk, barátunk, *HORVÁTH PÁL LÁSZLÓ* volt Magyar Posta dolgozó életének 57. évében elhunyt. Temetése 2017. október 21-én, szombaton 10 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temető vízbemosásos parcellájánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló család
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te nem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy édesanyánk, feleségem, nagymamánk, *MAKK GYULÁNÉ* 83 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz a csókakői katolikus temetőben. A gyászoló család
Szent György Oktató Kórház / 1 órája
A Puskás Akadémia FC labdarúgói ajándékot vittek a kórház gyermekosztályára
Ferencz Balázs
Kézilabda / 1 órája
Fontos győzelem idegenben
Ferencz Balázs
Alba Fehérvár / 1 órája
Az izraeliek nyerték az első összecsapást a kupában
Horog László
a magyar zeneművészet népszerűsítéséért / 1 órája
A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét
Székesfehérvár / 1 órája
V4-ek: Együttműködés és egyetértés van az országok között
S. Töttő Rita
Játszótér / 2 órája
Hivatalosan is felavatták az új „parkot”
Szanyi-Nagy Judit