Hírek

2017.09.01. 13:23

Tudományos park és egészségturisztikai fejlesztések Abán

ABA A városban már régóta foglalkoznak a tudományos és technológiai park létrehozásával, folyik az előkészítő munka. Amint megtudtuk, megtették az első lépéseket az egészségturisztika felé is.

V. Varga József

Aba is csatlakozott, a képviselő-testület augusztus elején hozott egyhangú döntésével, a tudományos és technológiai parkok szakmai programjához. Amint Kossa Lajos polgármester lapunk érdeklődésére kifejtette: az ipari parkokban folyó kutatás-fejlesztés és vállalati együttműködések összefogására 2011-ben az Ipari Parkok Egyesület (IPE) kezdeményezte a Tudományos és Technológiai Park (TTP) minősítési rendszer magyarországi bevezetését, melyet ma kormányrendelet szabályoz. Jelenleg tíz TTP már címmel rendelkezik, további tizenegy helyszínen pedig folyik az előkészítő munka, ennek egyike Aba városa.

Abán régóta gondozott koncepció a park létrehozása, az országos egyesülettel az előkészítő egyeztetések már tavasszal elkezdődtek, augusztustól pedig aktívan folyik a szakértői munka. Minden TT-park egyedi profillal rendelkezik, az abai fejlesztések a klímaváltozás közvetlen és közvetett hatásainak kezelésére kívánnak megoldást találni. Meteorológiai kutatások, vízminőség és agrártechnológia szerepel a kiemelt ágazatok között, melyekhez a TTP rendszer révén vezető egyetemek, kutatóintézetek és a legkiválóbb szakértők csatlakoznak. A fejlesztések eredményeként technológiai cégek települhetnek Abára, mely jövőbe mutató, magas hozzáadott értékű munkahelyeket jelenthet a településen.

A képviselő-testület zöld utat adott a Délkapu programoknak. Balról Takács Zoltán, Pukliné Tündik Tünde és Kossa Lajos Fotó: V. Varga József

A felkészülésre, a fejlesztési terv kidolgozására és a címpályázat elkészítésére az önkormányzat a TTP minősítés magyarországi bevezetését kezdeményező Ipari, Tudományos, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesülettel kötött szerződést.

A tudományos és technológiai park megfelelő megvalósítási környezetet biztosít, és magas hozzáadott értéket  képvisel, mely a technológiai vállalatok és a start-upok számára is vonzó tényező.

A város képviselő-testülete augusztus végi ülésén megadta a startlövést a település továbbfejlesztéséhez – folytatta Kossa Lajos. A rendelkezésre álló termál- és ásványvízforrás felhasználásával egészségturisztikai fejlesztés előkészítése indulhat. Az első szakaszban december közepéig elkészül a fejlesztés alapkoncepciója, a második ütemben pedig a részletes megvalósíthatósági tanulmány és a finanszírozási koncepció, amelyek alapján megtörténhet a befektetők, a pénzintézetek és a szakmai üzemeltető bevonása, illetve kiválasztása. Az alapok kidolgozására a nemzetközileg is aktív Tiger Consulting kapott megbízást.

Thomas Radil, osztrák ügyvezető-tulajdonos nyilatkozata szerint:

– A magyarországi turizmus meredek emelkedéssel fejlődik, az egészségturisztika, az orvosi szolgáltatások, így például a rehabilitáció területén rendkívüli lehetőségek rejlenek.

– Egy olyan holisztikus szemléletű koncepció kidolgozását támogatjuk, amely figyelembe veszi térségünk természeti szépségeit és adottságait, és a teljességre törekedve az egészségügyi szolgáltatási spektrumban a tudományos módszertan mellett tudatosan támogatja a testi-lelki-szellemi épülést szolgáló hagyományokat is – mondta Kossa Lajos polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!