Hírek

2017.08.24. 17:43

Szivárvány-háznak „becézik” - Megújul a táci foglalkoztató ház

Tác – Tanévkezdésre teljesen megújul a faluban az Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház.

V. Varga József

Az országos Várépítő pályázat csaknem két évtizede építőanyaggal támogatja a gyermekintézmények és a műemlékek beruházásait. Amint Horváth Tamás polgármestertől megtudtuk: idén a tizenhat győztes közé bekerült a táci önkormányzat is. A foglalkoztató ház tetőfelújítására 660 ezer forint értékben nyertek kerámia tetőcserepet, illetve az ereszcsatorna kivitelezésére további 100 ezer forintot.

Kovácsné Éva (j), Horváth Tamás, Nagy József tetőfedő mester és Szép Zoltán szaktanácsadó Fotó: V. Varga József

A kerámia cserépgyártó cég által felajánlott tetőcserepet – szintén felajánlásként – a múlt pénteken és szombaton az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetségének tetőfedő és bádogos mesterei, az ország legjobb szakemberei, önkéntes munkában építették be.

A gyerekek által Szivárvány-háznak elnevezett épület egyedülálló autista integrációs nevelési helyszín – mondta el lapunknak Kovács Gáborné Éva iskolaigazgató. A családias otthon nyújtotta nyugodt környezetben a mindennapi élet rutinjait tudják oktatni kis diákjaiknak.

Jó gyakorlatot is kialakítottak

Még 2006-ban merült fel az igény két autista gyermek kapcsán, hogy ezt a problémát is kezelni kell: az érintett kis tanítványok számára szakszerű ellátást biztosítva – számolt be a Szivárvány-ház történetéről Kovácsné Éva, a Gorsium Általános Iskola igazgatója. A pedagógusok képzéseken vettek részt, kompetens szakmai szervezetektől kaptak segítséget. A táciak jó gyakorlatot is kialakítottak, melynek lényege az autista diákok részleges integrációja, ami személyre szabott az illető gyermek állapotától függően. A többségi tanulói közösségben eltöltött idejükön kívül rendelkezésükre áll a számukra kialakított autistabarát környezet. A ház helyet ad a fordított integrációnak is, amikor többségi társaik jönnek vendégségbe az autista gyerekekhez. Hazai és külföldi intézmények tanulmányozzák munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!