Hírek

2017.08.08. 10:17

Kisvasút síneket fordított ki a gép a Ligetsoron

Székesfehérvár - A Ligetsor felújítása során érdekes vasdarabokat találtak a munkagépet kezelő dolgozók pár napja: A Vörösmarty Mihály Általános Iskola előtt folyó földmunkák során több darab talpfás vasúti sín került elő.

Kocsis Noémi

Mint a kivitelezés egyik vezető illetékesétől megtudtuk, nem a mostani munkálatok során kerülhetett elő első alkalommal a síndarab halom, valószínűleg többedszer temették vissza a földbe a különböző felújítások során. Ezúttal nem ez történt, a kivitelező értesítette az önkormányzatot, a sínek nem kerülnek vissza a talajba. Értesülésünk szerint nem örökségvédelmi hatály alá eső darabokról van szó.

Néhány napja sínek fordultak ki a talajból a Ligetsori építkezés egyik szakaszán
Fotó: Heltay László

A kisvasúti sínek a Vidámpark körül működő gyermekvonathoz tartoztak, a létesítmény működése idején. Mint a 60-as, 70-es, 80-as években a Vidámparkot látogatók megjegyzik, a vonatocska egy nagy kört tett meg a  Bregyó-kiserdőben, ami népszerű kiránduló hely volt akkoriban, aki nem akart fürödni a strandon, az ott napozott és labdázott a város peremén - írja egy hozzászóló. Másvalaki úgy emlékszik, akkoriban még csak egy tó volt a területen, s a kisvonat a kiserdőnél kezdett visszafordulni a Szeder út felé, megkerülve a tavat.

A régi fehérvári felvételen látszik az egykori vidámparki kisvasút vonalának egy része
Forrás: Hold Antikvárium

A vonatocska indulási pontja pedig nagyjából ott volt, ahol most a Szabadművelődés háza áll. A Bregyónál korábban tervben volt egy kisebb állatkert kialakítása, de ez végül nem valósult meg. A kisvonat - amelynek mozdonyát Mukinak hívták a gyrekek - az erdős részen lassított, hogy a fák között élő kisebb állatokat is megfigyelhessék az utazók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!