Hírek

2017.08.15. 16:20

Akár 60 százalékot is spórolhatunk, ha újra cseréljük háztartási gépeinket!

SZÉKESFEHÉRVÁR - Egy új fagyasztós hűtőgép akár hatvan százalékkal is kevesebbet fogyaszthat a réginél: évi húszezer forint helyett akár hat-hétezer forintból is megúszhatjuk a "hűtést". Ennél azonban nagyságrendekkel többet spórolhatunk egy konvektorcserével.

Házi Péter

- Leginkább mosó-szárítógépet, illetve fagyasztógépet érdemes cserélni: egy elavult, nagy űrtartalmú fagyasztógép éves szinten 20-25 ezer forinttól "szabadít meg" minket, egy A+++-os viszont mindössze évi hat-hétezer forintnyi árammal is beéri - világította meg a nagyságrendeket kérdésünkre Nagy István energetikus.

A legkorszerűbb hűtőgépek inverter lineáris kompresszorral készülnek, az ilyen készülékek energiafelhasználása akár a harmada lehet a hagyományos kompresszoros gépekének. Ezeknek állítólag halkabb a működése is. Érdemes "total no frost", azaz teljesen jegesedésmentes készüléket választani, hiszen a jég lerakódása ront a hatékonyságon.

Egy A+++-os hűtő évi hat-hétezer forintnyi árammal is "beéri"
Fotó: KVD

A szakember véleménye szerint egyébként, ha már gépcserére adjuk a fejünket, a támogatás mértéke alapján is érdemes legalább A++-os gépet választani. (Tudni érdemes, hogy az A energiafogyasztású gépekhez képest az A+ 20 százalékkal, az A++ 40, a három pluszos pedig 60 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt.)

Az Otthon Melege programban a támogatás mértéke is növekszik, minél jobb hatásfokú berendezést vásárolunk. Nagy István ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a háztartási kisgépekhez képest nagyságrendekkel nagyobb összeget spórolhatunk, ha a fűtési rendszer korszerűsítésére pályázunk.

A legkomolyabb megtakarítást a várhatóan hamarosan megjelenő, konvektorokra vonatkozó csereprogram jelentheti, ugyanis a konvektor árának akár 60 százalékára is adnak majd támogatást. A készülékek hatásfoka, különösen a régieké jóval harminc százalék alatti lehet.

- Ha már nekiállunk a fűtés átalakításának, érdemes a lakásban lévő három-négy konvektor helyett a konvektor helyére úgynevezett vízteres minikazánt vásárolni, így három készülék helyett egynek lesz csak vesztesége, a többi helyére radiátorok kerülhetnek - tette hozzá az energetikai szakember.

Kapcsolódó cikkünk itt olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!