Hírek

2017.08.28. 19:25

Nem hagyta magát az átvert idős bácsi, csapdába csalta a faárusokat

FEHÉRVÁR-KAJÁSZÓ Olcsón, sokat. Általában ezt a szemléletmódot követi az ember, ha vásárolni szeretne, még akkor is, ha tűzifáról van szó. Pedig könnyen csalókkal találhatjuk szembe magunkat ezen a területen is.

Házi Péter

Valószínűleg az egész megyében tevékenykedtek azok a tűzifaárusok, akiknek átverésére baracskai olvasónk hívta fel lapunk figyelmét. A hetvenéves férfi az ismert "online bolhapiacon" akadt a hirdetésre, miszerint - igen jónak tűnő áron - tűzifát árusítanak helyszíni kiszállítással.

- 10 köbméternyi fát rendeltem, a fehér Iveco, amivel megérkeztek, első látásra képes is lett volna ezt a mennyiséget elhozni. A gyanú akkor merült fel bennem, amikor nem egymásra dobálták a fát, hanem igyekeztek az udvaron szétteríteni, hogy esélyem se legyen megsaccolni a fa mennyiségét. Mivel a fa jó minőségű volt, kifizettem a 145 ezer forintot. Közben azonban benéztem a raktérbe: kiderült, belül raklapokkal szűkítették, így oda jóindulattal sem fér be több hét köbméternél - idézte fel a Fejér Megyei Hírlapnak a történteket a férfi, aki aztán egy barátja segítségével le is mérte a kapott mennyiséget: alig volt több mint hat köbméter.

- A környékről tudomásom szerint többeket is átvertek, ezért úgy döntöttem, "tőrbe csalom" őket. Egy másik telefonról az egyik rokonom hívta fel a neten megadott számot és Kajászón beszéltünk meg egy találkozót. Ide már a rendőrség is jött, s igazoltatta a két férfit, akik ezúttal is nagyságrendekkel kevesebb fát hoztak. Amikor a rendőr kérdezte, ismernek-e engem, persze mindent letagadtak - idézte fel a cseppet sem félős hetvenéves férfi.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre közölte: a Gárdonyi Rendőrkapitányságon csalás vétség és csalás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt már folyamatban van a büntetőeljárás.

- Érdemes a realitások talaján maradni: ha olcsón szeretnénk sok fát vásárolni, könnyen csalódás érhet bennünket - mondja Borgátai András, egy tűzifát árusító fehérvári cég ügyvezetője, aki arra is kitér, hogy idén szűkült a kínálat a kereskedőknél.

- A legnagyobb probléma, hogy a cégek nem jutottak elegendő fához, így az év elejéhez képest erőteljesen emelkedett annak beszerzési ára. Ennek ellenére persze megvan a tűzifa iránti kereslet - emeli ki a kereskedő.

Kohán Károly szerint a 12-13 százalékos víztartalmú tűzifa a legjobb, magunk is megmérhetjük egy néhányezer forintos szerkezettel Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Borgátai András úgy tapasztalja, leginkább a mennyiség a vásárlást befolyásoló tényező, és az ár az, amely a végső döntés meghozatalában segít. A minőség a ranglétra alján van. - Az emberek a legolcsóbbat szeretnék megvenni, egy elképzelt összegért egy adott mennyiséget. De ahol a fa köbméterét 11-12 ezer forintért, vagy mázsáját kétezer-ötszáz forintért hirdetik, ott valami nem stimmel: az erdőben drágábban adják a fát - magyarázza.

- Ha a vásárláskor megegyezünk az adott mértékegységben, legyen az mázsa, köbméter vagy szórtköbméter, ne térjünk el attól! A mázsa esetében megtévesztő lehet a fa nedvességtartalma, míg a szórtköbméter esetében a fa hossza, vastagsága és az elhelyezkedése lehet problémás. Talán az összerakott fa mérhető leginkább, köbméterben - tanácsolja András, aki azt is kiemeli: a fát nem lehet maximális pontossággal kimérni, de törekedni kell rá.

Van, aki a "hagyományos" köbmétert, míg más az úgynevezett erdei köbmétert, azaz a köbméter 1,7-szeresét használja, amikor megállapítja a fa térfogatát.

A súlyméréssel megoldódhatna a probléma - gondolhatnánk -, azonban a szakértő egy újabb veszélyre hívja fel a figyelmet: - Ma a legtöbb helyen nedves fát lehet venni, ennek oka pedig a korábban említett fahiány. Hiszen az erdőgazdálkodásban dolgozók a kivágott fát hamar eladják, az a legrosszabb esetben is két-három hét alatt már a vásárlóhoz kerül.

A fákról pedig érdemes tudnunk, hogy a kivágáskor akár 50 százalékos is lehet azok nedvességtartalma. Így, ha valaki megvesz egy mázsa fát, az valójában annak nedvességtartalma miatt mérhető ekkora súlyban.

A tűzifaüzlet tulajdonosa arra is kitér, hogy favásárláskor elsősorban annak hőértékét vesszük meg, amely fafajtánként és a nedvességtartalmat tekintve is változó.

- Valójában persze ugyanazt a fát égetjük el, csak a nagyobb nedvességtartalom miatt sokkal rosszabb lesz a tűzifa égésének hatásfoka a víz elpárologtatásához szükséges energiaveszteség miatt - részletezi András, aki azt is elmondja, ők azért nem árulnak kalodás fát, mert a kaloda munkaigénye vagy beszerzési költsége szintén megnövelné az egységnyi árat.

Nem mellesleg a fuvardíj is egyfajta rejtett költsége lehet a megvásárolandó tűzifának. - Ha valaki ingyen szállítást hirdet több tíz kilométerre, mindenképpen gyanakodjunk - ajánlja a szakértő, hozzátéve: - Az is fontos, hogy a reális árigény mellett ismerjük a cég telephelyét is: nézzük meg a fát személyesen, így azt is tudni fogjuk, hogy az esetleges reklamáció esetén hova kell fordulnunk.

Fontos leszögezni, hogy jelenleg már kizárólag az adott önkormányzat saját szociális rendeletében kerül szabályozásra az adható támogatások köre. A korábbi lakásfenntartási támogatással nagyjából megegyező célt szolgál a települési lakhatási támogatás, amellyel nem kifejezetten a fűtési terhek csökkentését segítik, hanem a lakásfenntartás megnövekedett költségei esetén igényelhető. Ezt, ha az "egy fogyasztási egységre" eső jövedelem a 71 250 forintot nem éri el, fél évre ítélik oda, havi összege háromezer forint, de ha lakásunkon hitel van, havi négyezer-ötszáz forintot kaphatunk. A támogatás igénylésére a hat hónap jogosultsági időtartam leteltét követően ismételten van lehetőség.

Ha valakinek három hónapnál nem régebbi, egy havi díjhátraléka van, akkor jöhet szóba a lakhatást segítő eseti települési támogatás, amelyet naptári félévente egyszer lehet igényelni, felső határa 20 ezer forint, az egy főre jutó jövedelmi határ pedig 51 300 forint. Ha már ötvenezer forint feletti és hat hónapon túli a tartozás, a települési hátralékkezelési szolgáltatás segíthet, ehhez komoly együttműködést kell vállalnia a tartozónak.

A legkézenfekvőbb segítség persze az a tűzifa, amelyet a Városgondnokság a letört vagy valamilyen ok miatt levágott ágakból, illetve kivágott fás szárú növényekből gyűjt össze, s amelynek kiosztásáról az Önkormányzat Humán Közszolgálati Szakbizottsága dönt általában - a famennyiség függvényében - évente két alkalommal tárgyév november legelején, illetve tárgyévet követő év január hónapjában. Ez esetben a polgármesteri hivatal környezettanulmánnyal is megbizonyosodik, hogy a fa tényleg a rászorulókhoz kerüljön, előfordult ugyanis, hogy a kiutalt fát pénzért továbbadták.

- A pénzbeni támogatások esetén fontos tudni, az esetleges visszaélések, vagy a pénz más célra történő felhasználásának megelőzése érdekében a megítélt támogatást természetben, mindig a közüzemeknek, így távfűtés esetén a Széphőnek utaljuk. hp

- Az erdészetekben a favágás ősszel indul és kora tavaszig tart. Célszerű már ekkor megvenni és felhasogatni a fát: ha ezt megtesszük, a 35-40 százalékos víztartalom a fűtési szezon kezdetére húsz százalék környékére megy le, ami már alkalmas a cserépkályhában való elégetésre. Az ideális a 12-13 százalékos víztartalom - mondja az újgenerációs cserépkályhákkal, kandallókkal foglalkozó Kohán Károly, aki szerint jelenleg nagyságrendileg 22-24 ezer forint környékén árusítják a környék erdészetei a tűzifát. Ők azonban erdei köbméterben számolnak: A tűzifa térfogatának mérésekor ugyanis nehézséget okoz, hogy szabálytalan formája miatt nem lehet úgy összerakni, hogy a teret teljesen kitöltse. Az erdei köbméter tehát egy 1×1×1,7 méteres "kockát" jelent, amit 10-12 mázsa élőnedves fának felel meg - hívta fel a figyelmet a szakember. A kereskedésekben általában kályhakészre vágva, már "hagyományos" köbméterben árusítják a tűzifát. Mint megtudtuk, a Magyar Cserépkályhások Országos Ipartestülete (MACSOI) elindított egy lobbitevékenységet, miszerint tömegre ne lehessen fát árulni.

- Sokan az akácra, mások a tölgyre esküsznek, de valójában olyan nagy különbség nincs fűtőérték szempontjából a keményfák között. Sőt, véleményem szerint a bükk vagy a gyertyán sokkal jobb, mert a tölgyön, akácon olykor több centi vastagságú kéreg van, aminek a fűtőértéke nagyságrendekkel kisebb - tette hozzá Kohán Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!