Hírek

2017.08.17. 17:35

Míves jurta a parkban - Falunap Hantoson

HANTOS - A míves jurtát szombaton délelőtt állították fel hozzáértő önkéntesek a kastélyparkban. Rockpéntek, vadpörköltfőző verseny, utcabál, bothúzóviadal, vízifoci - a hétvégi falunapokon most is számos attrakció várt kicsit és nagyot egyaránt.

V. Varga József

A jurtaépítésben úttörők a hantosiak, 1989-ben kapták ajándékba a díszes kazah jurtát. Abban az évben rendezték az első falunapot, és azóta következetesen Jurta-napoknak nevezik augusztusi rendezvénysorozatukat.

Bolye Ferenc, a Faluvédő és Kulturális Egyesület néhai elnöke és Koncz Ferenc, a legendás zenészfamília feje szent kötelességének tartotta, tartja, hogy minden évben álljon a jurta.

Bolye Feri tavaly még együtt dolgozott a többiekkel a jurta felállításánál. Most szombaton az égi mezőkről vigyázta társai munkáját. Petőfit szavalt talán, vagy a Honfoglalás halhatatlan dalát (Kell még egy szó!) énekelte biztatásként.

A Hantosi Népdalkör évről évre gondos, segítő házigazdája a szombat délutáni népzenei műsorfolyamnak
Fotó: V. Varga József

Feri! Itt voltál velünk...

Bár ez már nem az a jurta, a régi elöregedett, az újat pályázaton nyerték, melyet szombaton délelőtt Horváth Attila és Bolye György irányításával és számos önkéntes segítségével, mintegy kétórás munkával állítottak fel.

Immár a falu szimbólumává vált őseink többfunkciós lakhelye - emelte ki Fischer József polgármester.

A néhány esztendeje felújított faluközpontban a térkövezett járdák azokon az egykori földes-füves ösvényeken épültek, amelyeken a felnőttek és a gyerekek évtizedeken keresztül kitaposták az utat a templomhoz, az iskolához, a bolthoz. A hét végén újra benépesült a kastélypark, a helybéliek és vendégeik belakták minden zugát. Új ösvényeket tapostak a lábak.

Koncz Marcsi a dalosok, táncosok művészeti vezetője
Fotó: VV

A színes programok sorában a Jurta-napok péntek esti nyitányán a Rock-On zenekar és a Compact Disco koncertezett. Szombaton a helyiek és a környékbeliek pompás néptáncos, népdalos csokrot kötöttek, csodadolgokat hoztak a pécsi nemzetiségi táncosok és a balatonkenesei citerások.

A szabadtéri bálon az A.N.T. zenekar húzta hajnalig, és tréfás, fanyar dalaival beköszönt Polgár Peti is. A futball szerelmesei vasárnap délelőtt vízifociban szálltak harcba a Jurta-kupáért, délután kempós kunsztok következtek, majd
a bothúzó- és a strongman-viadal aratott nagy sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!