Hírek

2017.07.11. 13:57

Szalamandrát szeretne? Tegyen le róla!

Egy hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás értelmében hamarosan tilos lesz a szalamandrafélék (Salamandridae), a szögletesfogsorú-gőtefélék (Hynobiidae) bármely faja, valamint a koreai hasadékszalamandrának (Karsenia koreana) a tartása, tenyésztése és forgalmazása is.

Kocsis Noémi

Az új szabályozás a kihirdetéstől számított nyolcadik napon, tehát a jövő héten lép életbe - aki azon túl venne szalamandrát, vagy az említett gőtefélét, az bizony elkésett: új példányt már biztosan nem szerezhet be, viszont akinek már van az érintett állatkákból, az az állat élete végéig nyugodtan tarthatja továbbra is.

Koreai hadasékszalamandra (Fotó: Úti cél Korea. blog)

A másik módosítás egyes madarakat érint majd: náluk a lábgyűrűzés lesz az újítás. A Magyarországon tenyésztett madarakat - fő szabályként - a kikelés utáni két héten, 14 napon belül kötelező lesz megjelölni egyedileg jelölt lábgyűrűvel - írja a témában az Index. Olyan lábgyűrűt írnak elő, amit a madár lábának a kifejlődése után már nem lehet leszedni. Ha az adott madárra valamiért az előírt lábgyűrűt nem lehet feltenni, akkor a természetvédelmi hatóság engedélyezheti más módszerrel is a megjelölést. Emellett lesznek kivételek is - nem kell meggyűrűzni az alábbi madarakat: 1. a tyúk-, a lúd- és a galambalakúak rendjének, valamint a futómadaraknak valamennyi faja, 2. az ezüstcsőrű pinty, malabári pinty, muskátpinty, japán sirályka, 3. ausztrál pintyfajok közül a Gould-amandina, ékfarkú amandina, szakállas amandina, álarcos amandina, zebrapinty, rácsosszárnyú asztrild, barnacsíkos pinty, kákapinty, festett asztrild, gyémántpinty, valamint a kanári. Természetesen a már meglévő madarak is maradhatnak lábgyűrű nélkül, a fentiek a módosítás után kikelő példányokra vonatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!