Hírek

2017.06.13. 17:11

Költöznek a velencei gyermekotthon lakói?

VELENCE A Bárczi Gusztáv utcai gyermekotthon kiváltására készül a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Lakossági fórumon jelentették be, hogy a most tizennyolc gyermeket ellátó intézmény helyett lakásotthont építenek.

S. Töttő Rita

Jelenleg tizennyolc gyermeket, illetve fiatalt érint Velencén  az az országos szinten is nagyszabású kiszervezés, melynek célja  a nagyléptékű gyermekotthonok kiváltása, megszüntetése. Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgatója lakossági fórumon tájékoztatta a velenceieket az őket is érintő részletekről: az 50 főnél nagyobb létszámú szociális intézményekben élők társadalomba való kihelyezését  2036-ig kell megoldania a főigazgatóságnak, amelyre 77 milliárd forint áll rendelkezésre. Konkrétan a velencei projektre 450 millió forintra lenen szükség.

Fotó: a szerző

A tervek szerint 48 fő fér majd el az új velencei otthonokban, melyeket a főigazgatóság saját ingatlanán, a Tábor utcai fás környezetben épít meg. Éppen ezért – tette hozzá Mátrahalmi Tibor –, a jelenlegi  telephelyet szeretnék „szinten tartani", azaz a tizennyolc főre lecsökkentett létszámot nem emelni.

Fotó: a szerző

– Próbáljuk visszafogni a létszámot, hogy minél kevesebb gyereket kelljen kiszervezni a későbbiekben – tette hozzá a főigazgató a fórumon, ahogy azt is: –  Nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy sok szempontból problémás gyerekekről van szó. Velencén  is kriminalizálódott a helyzet, amit talán a helyiek is éreznek.

Erre a helyzetre utalt Koszti András polgármester is, amikor azt mondta: a velencei Bárczi Gusztáv utcában található, egyébként 100 fő befogadására alkalmas  gyermekotthon kiváltása kapcsán már korábban elkezdődtek az egyeztetések a főigazgatóság és az önkormányzat között, melynek során többek közt arra jutottak, hogy az eddigiekkel ellentétben nem 24, hanem 16 éves korig élnek majd a Velencén épülő lakásotthonokban a fiatalok. A tárgyalások során megegyezés született arról is, hogy nem speciális igényű fiatalok élnek majd Velencén. A kiváltással és építkezéssel kapcsolatos projekt pályázatának beadási határideje meglehetősen szűk: e hónap 25-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!