Hírek

2017.05.31. 11:01

Húszéves a kajászói nyugdíjasklub - A mostani idősek már rokiztak fiatalon

Kajászó – A tánc ritmusából és a jókedv hullámaiból nem lehetett következtetni arra, hogy nyugdíjasok mulatoznak az évfordulón. Ez választás is.

Zsohár Melinda

A kajászói nyugdíjasok a művelődési házban tartott ünnepségükre meghívták a térség klubjait, megtelt a nagyterem. Az azonos korúak látják egymás szemében az egykori fiatalt, s a hasonló örömökkel és bánatokkal bíró kortársakat - ez adja a sajátos hangulatot.

 

A nyugdíjasklub alapítói : Magyar Lászlóné, Sallai Jánosné, Dávid Sándorné, Gudics Lajosné, mögöttük a mostani klubvezető, Laczkó-Erős Erzsébet

Mohácsi Györgyné kajászói polgármester köszöntötte a helyi nyugdíjasokat, akiket gyermekkora óta ismer. A kajászói nyugdíjasklub vezetője Lackó-Erős Erzsébet személyes hangulatú beszédében éppen az életigenlés volt a lényeg, miként az Ercsiből érkezett Pámer Jánosné Glótz Erzsébet Öregkori szerelem címmel előadott versében. A tízgyermekes családból származó fiatalos asszony nem először állt ki nagy közönség elé, s jól tette! A humoros vers az elmagányosodás, a bezárkózás ellen szól, s az érzelmek felvállalására biztat. A idős ember nemcsak nagyszülő lehet, hanem talán szerelmes is

A kajászói alapítók közül sokan nincsenek már, őket mosolyogva idézték. Az élet rendje lenne nem lázadhatunk, de nem mindegy, mivel töltjük az utolsó éveket, ami több évtizedet is jelenthet! Az egyik alapító, Dávid Sándorné Gizella kortalansága jó példája a választott magatartásnak: az életkor nem érdem, de ne is csapásként éljük meg. A ráckeresztúri Darázsderék táncegyüttes lassan országos hírnevet szerzett magának bátorságával, megkoreografált táncformációkat adnak elő, az önironikus darázsderék elnevezés pedig a darazsat jellemzi. Elvégre a darázs sem sovány Az asszonyok ezúttal is egyforma ruhában lejtettek popzenére, ez a generáció már a beatnemzedéké! Illés és Omega szólt a kultúrházakban az ifjúságuk idején, s rokiztak a nyugati zenékre.


Mester Károly és id. Csapó István (gitáros)

A kajászói Mester Károly idősb Csapó István gitár kíséretében énekelt. A hangszert bátyja hozta Leningrádból, akivel István gimnazistaként be-belógott a budapesti Illés Klubba. A gitáros ősz haja lófarokban, a ’70-es évek elején alapított Fű zenekarával jól ismerték őt és társait a környékbeli falvakban. Saját számaik zenéjét-szövegét Kovács Gábor szerezte, a helyi fiatalok slágerekként énekelték az ötórai teákon. A mostani klubtalálkozón a három unokával büszkélkedő nagypapával együtt énekelte vagy hét falu nyugdíjasa: újra itt van a nagy csapat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!