Hírek

2017.05.28. 14:05

A bor, a borászok ünnepe Velencén

VELENCE - Péntektől vasárnapig tartott a Szent Orbán Borünnep és a Bohém napok sorozata a városban, a Bence hegyen.

Fejér Megyei Hírlap

Szombaton a borünnep napja a Korzón kezdődött. Harmincegy Borlovagrend képviselőit köszöntötte Hajdu Frigyes, a házigazda Szent Benedictus Borlovagrend nagymestere. Koszti András, a város polgármestere és Szabó Balázs, a Földművelődésügyi Minisztérium főosztályvezetője köszöntőinek a középpontjában is a nemes nedű állt.

A szőlőtermészetés múltjáról és jelenéről tartott ismertetőt Prof. dr. Bisztray György, egyetemi tanár, a Magyar Borrendek Országos Szövetsége alelnöke.

- A szőlőművelésről 8 ezer éves feljegyzések találhatók, de már a sumer idők városaiban is volt szőlőkultúra és cserekereskedelem. A Kárpát-medencében Mátyás király korában 450 ezer szőlőhektár területről beszélhetünk. Később csapások sorozata, a szőlőterület csökkenése következett, a többi között a török hódoltság, az I. világháború után a lisztharmat a filoxéra, a gyökértetű ártott a szőlőnek.

A legújabb korban piacot veszítettünk a szovjet kapuk bezárása, az Unió szabályozása miatt, tőke híján nehezebb betörni az új, igényesebb piacokra.

Kérdeztem, hogy meddig beszélhetünk kézműves, mettől üzemi borászatról, és mit jelentenek e fogalmak a bor minőségét illetően?

- Rossz takaró, hogy néhányan a nem megfelelő technológiával előállított bort kézműves bornak nevezik. A lényeg a minőség, és mindegy, hogy miképp készült el a termék. A jó bor lehet kézműves, lehet biobor, vagy ökológia szőlőtermesztésű, a lényeg a jó alapanyag, mert jó bort csak megfelelő szőlőből lehet készíteni - mondta.

A programok délután a Szent Orbán téren értek a csúcspontra. A borlovagrendek díszes egyenruhában vonultak fel, majd új tagokat avatott a Szent Benedictus Borlovagrend: Szabó Józsefet, Varga Györgyöt, míg Szabó Balázs tiszteletbeli tag lett.

- A nagyszüleim ismertették meg velem a szőlőt, eme emlék felnőtt koromban "visszaköszönt", saját pincém van, évente 7-800 palack bort készítek. A borrend új világot, új kapcsolatokat jelent - örvendezett Szabó József.

A Vörösmarty pincében Kovács Antal sommelier tartott előadást a kézműves borokról, és az étel-bor párosításról is. Átadták az Etyek-budai borvidéki borverseny, és a Velencei-tó környéki Hegyközség borverseny díjait. Hajdu Frigyes örült, hogy kiváló boraikat az Etyek-budai borvidéki versenyen 28 arannyal, a hegyközségin 1 nagyarany, és 15 aranyéremmel díjazták. Kiemelkedett a Csóbor pincészet 1 nagyarany, 1 (Etyek-budai)+5 arany (hegyközségi), a Törley 2+3, az L. Simon pince 1+2, Orosz Gyula 4, az Etyeki Kúria, a Kattra, a Nyakas pince, Szövényi Áron - utóbbi öt mind Etyek - két aranyéremmel.

- Mindig előre kell néznünk, hogy minél szebb borokat tudjunk készíteni. Az a cél, hogy Magyarországon mindenütt megismerjenek bennünket - így Kisari Linda a Csóbor pince főborásza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!