Hírek

2017.04.26. 13:38

Papírgyűjtés - a régi módszer ismét divatba jött Fehérváron

Ismét a kampányszerű papírgyűjtésre helyeződött a hangsúly az oktatási, nevelési intézményekben, miután gazdasági okok miatt megszűnt a szelektív gyűjtésért járó pénz.

S. Töttő Rita

Tavaly októberig a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban a szelektív hulladékgyűjtésből származó szemétért a Depónia fizetett az intézményeknek. Ezek az összegek ugyan nem voltak túl magasak, mégis jó és fontos helyük volt: a csoportokra, osztályokra fordíthatták az így szerzett pénzt az intézmények. Nem mellesleg – árulták el az általunk megkérdezett óvodák, iskolák igazgatói -, komoly nevelési célzata is volt az eljárásnak, hiszen a gyerekek és a szülők hozzászoktak ahhoz, hogy külön gyűjtsék a hulladékot s ezzel védjék a bolygót és segítsék az intézményüket is.

A Depónia azonban kénytelen volt megszüntetni ezt a rendszert, jelezte is a szeptemberi évkezdéskor előre, hogy nem fog tudni fizetni a gyűjtésért a továbbiakban. Lapunknak akkor a cégnél elárulták: jelentős mértékű veszteségük származott ebből a módszerből, ezért így nem tudták tovább vállalni a feladatot. Viszont hozzátették akkor azt is: szelektíven továbbra is lehet gyűjteni, de pénz nem jár érte.

A tavaly őszig működő rendszerben a Depóniával együttműködő oktatási intézményeknek tehát továbbra is biztosítják azt a lehetőséget, hogy a náluk kialakított gyűjtőpontokból 1-2 hetente elszállítják a díjmentes használatba adott hulladékgyűjtő edényekből a szelektíven gyűjtött hulladékot. Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója most kérdésünkre hangsúlyozta: a szelektív gyűjtést nem kell amúgy sem  feladni, sőt. minden intézményt biztatnak a kampányszerű papírgyűjtésben való részvételre és annak fokozására. Mint kiderült, az így gyűjtött hulladékokért tisztességes díjat is fizetnek. Hogy pontosan mennyit, nem árulta el az igazgató, annyit azonban igen, hogy  egységes, "tisztességes, versenyképes" díjat alkalmaznak. A gyűjtéshez díjmentes konténert és szintén díjmentes szállítási lehetőséget is biztosítanak. Az ügyvezető  hangsúlyozta még: ennek a gyűjtési formának a létjogosultságát támasztja alá a jelenleg tervezetként ismerhető hulladéktörvény módosítása is, mely a kampányszerű gyűjtésre fekteti a hangsúlyt.

A tapasztalatok szerint a  tavalyi váltás óta mind Székesfehérváron, mind pedig a Depónia által ellátott településeken megduplázódott a céggel kampányszerű gyűjtésben résztvevők száma. Ezen felül az iskolánként gyűjtött hulladék mennyisége is szaporodik. Vannak intézmények, ahol több százezer forintos bevételt jelentett egy akció, máshol, ahol kevesebb papír gyűlt össze, arányosan kevesebb jutott az intézménynek.

A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is szívesen gyűjtenek

Számos iskolát, óvodát megkérdeztünk, s mint kiderült  több helyen élnek a kampányszerű papírgyűjtés lehetőségével, van, ahol azonban nem tartják szükségesnek az ilyen jellegű plusz bevételt – ellenben a szelektív gyűjtési rendszerben továbbra is benn maradtak. A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában azonban fontosnak tartják a gyűjtést, amely a kampányban  résztvevő osztályok egyfajta versenye is egyben. Akik a gyűjtésükkel  arányosan részsülnek az abból befolyt összegből. Ezt pedig, árulta el Tímár Nicolette igazgató, gyakran kirándulásra költik.

A szelektív gyűjtés intézményi kereteinek azonban van egy vesztese: a pet palack, melyet korábban szintén nagy mennyiségben vittek a szülők a bölcsődék,  óvodák, iskolák kihelyezett gyűjtőibe.

Ma a palackok szelektív gyűjtését már csak a szülői háznál, azaz leginkább csak otthon  oldhatják meg a gyerekek, hangsúlyozta több öko-, illetve zöld minősítéssel rendelkező intézmény is, akik korábban ezt a típusú hulladékot is szívesen begyűjtötték.

A pet palack kampányszerű gyűjtéséről azonban jelenleg még sehol nincs szó, pedig ma már talán   a műanyag alapú hulladék nagyobb mennyiséget tesz ki, mint a papírból készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!