Hírek

2017.04.17. 20:40

Őrzik a hagyományokat - Ilyen volt a húsvét Fejér megyében

Fejér megye - Húsvét alkalmából több megyei esemény is a népszokásokat idézte fel: a locsolás és a tojásjátékok is.

Szanyi-Nagy Judit

Szombaton tizenhetedik alkalommal rendezték meg a húsvéti tojáskereső versenyt, a Székesfehérvári Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében. A családi rendezvényre 2 és 12 év közötti gyermekeket vártak, akik öt korosztályra bontva vadászhattak a Zichy ligetben elrejtett tojásokra. A fűben lapuló műanyag "kincsek" mellett a padokon és a szobrokon is találhattak ajándékot a gyerekek, akik aztán lelkesen bontogatták azokat.

Dégen a néptáncosok öltötték fel ruháikat, és kergették meg a lányokat egy vödör vízzel .

Nem véletlenül: a több mint 7000 műanyag tojás cukorkát is tartalmazott, és minden korosztályban egy tojásban lapult az értékes felirat, amely a korosztály főnyereményét jelentette. Természetesen a szervezők arról is gondoskodtak, hogy sokan ne menjenek haza üres kézzel: a regisztráció után tombolasorsoláson is részt vehettek a gyermekek, ahol különféle játékok találtak gazdára.
A program pedig nem ért véget a tojáskereséssel, hiszen az előtt és után is színpadi produkcióval, zenével, énekkel kedveskedtek a szövetség tagjai az érdeklődőknek, amellett, hogy arcfestést és gyermek-szülő játékokat is kínáltak a családoknak. A verseny közben pedig a húsvét valódi üzenetéről, történéseiről is szó esett.

A tojásgurító versenyt tegnap, a palotavárosi Királyparkban rendezték meg. A játékos délutánon szintén a hagyományok előtt tisztelegtek a szervezők, Berta János és Bertáné Beviz Ágnes, akik maguk is visszaemlékeztek arra, hogy régen Székesfehérváron és a környékbeli falvakban is hódítottak a tojásjátékok. A templomdomb helyett ezúttal a királydombhoz látogató fiatalok saját tojásokkal érkeztek, hogy azokkal aztán a legkülönfélébb versenyszámokban vegyenek részt: a tojásgurítás mellett célozniuk, és egymásnak, valamint a Nap felé is dobniuk kellett azokat. Szerencsére az összetört főtt tojások sem vesztek kárba: a játékos délután zárásaként a dombon ülve fogyasztották el azokat a kilátogató családtagok.

A locsolás után a tojás is megjelent: Bodajkon kézzel készített alkotások várták a fiúkat, míg Fehérváron a gyermekek tojásjátékokban vettek részt, gurítva, dobva , keresve azokat

Persze a tojások húsvéthétfőn több helyen is megjelentek, hiszen ekkor kerekedtek fel a legények, hogy meglocsolják - hol kölnivel, hol egy vödör vízzel - a lányokat.

A locsolásért cserébe kapott piros tojás régen azt jelentette, a lánynak tetszik a legény, míg a kék vagy zöld tojás a nemtetszést fejezte ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!