Hírek

2017.04.25. 19:15

Felrobbanó, kigyulladó elektromos eszközök - Mit tehetünk ilyenkor?

Nemrég Dunaújvárosban, egy férfi kezében robbant fel egy mobiltelefon. Adott a kérdés: mit tehetünk elektromos eszközeink - és a magunk - védelmében?

FMH-információ

A családi házában tartózkodott az a férfi, akinek használat közben felrobbant a kezében tartott mobiltelefon április 19-én. Az eset következtében a helyiségben lévő szőnyeg is kigyulladt, melyet a lakók a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltottak. A telefont még időben eldobta a használója, ezért csak könnyű sérülést szenvedett - tájékoztatta lapunkat a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az eset kapcsán adott a kérdés: mit tehetünk annak érdekében, hogy az eszközeinket - legyen az egy mobiltelefon, televízió vagy számítógép - biztonságosan használjuk?

- Azt, hogy mitől robban fel vagy gyullad ki egy telefon, sok dolog befolyásolhatja: egy hibás akkumulátor, de széria- és tartozékhiba is probléma lehet - mondja Ludman Gábor, az egyik székesfehérvári telefonbolt tulajdonosa. - Akkumulátor- és szériahibánál általában a gyártó jelzi a problémát a tulajdonosoknak, egy nagyobb gond esetén pedig akár visszahívást is kérhet. A telefon viszont egy rossz tartozék használatakor is kigyulladhat, például egy headset, autós- vagy hálózati töltő csatlakoztatásakor - teszi hozzá a szakértő, aki azt tanácsolja, alaposan válasszuk meg a tartozékainkat is. - A silány minőségű, például utángyártott, nem márkás töltők, headsetek könnyen rövidzárlatot okozhatnak a készülékben. A jó tartozékok mellett pedig jobb minőségű hálózati konnektort, elosztót is érdemes használni - ajánlja.

Ludman Gábor többször is foglalkozott már akkumulátorproblémás telefonnal Fotó: FMH-Archív

Míg a telefonok esetében sokszor az akkumulátor okozza a problémát, addig a televízióknál manapság már nem vagyunk nagy veszélynek kitéve. - Két ok miatt kevésbé gyúlékonyak a mai televíziókészülékek: egyrészt azért, mert a hagyományos, 100 Wattot fogyasztó készülékekhez képest az újabb tévék már csak 30-40 Wattot fogyasztanak, és így a kisebb energiafelhasználás miatt jellemzően kevésbé termelik a hőt. Másrészt pedig újabban úgynevezett ABS-t, lángot nem tápláló műanyagot használnak
az elektronikában - mondja az egyik székesfehérvári televíziószerviz szakértője, majd hozzáteszi: - Egyedül a háttérvilágítást adó LED az, ami kigyulladhat, de ez nagyon ritka esetben fordul elő.

- A laptopokra, számítógépekre nem jellemző, hogy felrobbannak. Kigyulladni is akkor tudnak, ha zárlat keletkezik bennük, például azért, mert nem megfelelően érintkezik a töltő - mondja Csikós Tamás egyéni vállalkozó, az egyik székesfehérvári szerviz tulajdonosa. - A túlmelegedés a laptopok esetében is probléma lehet, de másképp, mint gondolnánk: a számítógép ugyanis magától leáll, ha elér egy bizonyos, veszélyesnek számító hőfokot, amely az alkatrészek deformálódásával járhat. A későbbiekben ezek idézhetnek elő problémákat - részletezi a szakértő. - Éppen ezért érdemes megfelelően, nem az ágyban és nem ruhán használnunk a laptopot, valamint az otthoni sűrített levegős tisztításon kívül szakemberrel is kitisztíttatni a gépet, ugyanis a szilikonpasztát, amely a hőátvezetésért felelős, csak szakemberek tudják újrakenni - tanácsolja.

Az egyik vezető ok

A háztartásokban keletkezett tűzeseteknél az egyik vezető ok a készülékek meghibásodása.

 

Gyári, megfelelően ellenőrzött

Az eszközeinket olyan tartozékokhoz, eszközökbe csatlakoztassuk, melyek a gyártótól származnak vagy műszakilag ellenőrzöttek.

 

Fontos a felülvizsgálat

Ajánlott a lakások villamoshálózatának 3-4 évenkénti felülvizsgálata is, az elektromos- és csővezetékek ellenőrzésével együtt.

 

Mikor áramtalanítsunk?

A ritkábban használt készülékeket (kenyérpirító, szendvicssütő) érdemes áramtalanítani.

Mindennapi eszközeink

A sokat használt televíziót, számítógépet nem érdemes naponta kihúzni a konnektorból.

 

Tartós távollét esetén

Ha huzamosabb ideig nem tartózkodunk otthon, érdemes kihúzni a konnektorból - a hűtőn kívül - minden készüléket.

 

Ha megtörtént a baj...

Tűz esetén először áramtalanítsuk a teljes lakást. Ha akkora a tűz, hogy menekülni kell, a nyílászárókat (ajtókat, ablakokat) csukjuk be magunk után, ezzel is lassítva a tűz terjedését és a füstmérgezés lehetőségét - tanácsolja Farkas-Bozsik Gábor szóvivő.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!