Hírek

2017.04.06. 11:15

Árulkodó jelek a fehérvári Y-Z generációról

Székesfehérvár – Mindig izgalmas dolog összevetni a valóságot az elképzeléseinkkel. Az ifjúságkutatások is erre jók – kiderül belőlük, valójában mit is csinál az Y-Z-generáció, ha már magától úgysem mesél semmit...

S. Töttő Rita

Tíz évvel ezelőtt készült az utolsó átfogó ifjúságkutatás Székesfehérváron, amelynek adatai jó alapot szolgáltattak ahhoz, hogy tavaly év végén újabb kérdéseket tegyenek fel a városban élő fiataloknak. Ezekből látszik ugyanis, milyen irányban halad az ifjúság, mi érdekli és milyen, láthatatlan problémákkal küzd. A megyeszékhely önkormányzata a Magyar Városkutató Intézet szociológusait kérte fel arra, hogy anonim módon faggassa ki a középiskolásokat, felnőttoktatásban résztvevőket és a fiatal felnőtteket. Több mint 5 ezren válaszoltak is a kérdésekre. Aki azt hitte, hogy ma már sem újságot, sem könyvet nem olvasnak a mai fiatalok, vagy hogy a szórakozóhelyeken kívül nem járnak sehova, nagyon téved. Viszont kiderültek megdöbbentő adatok is.

De nem ezekkel kezdjük... Az ugye nem újdonság senkinek, hogy  azok a gyerekek, akik teljes, kétszülős családban élnek, jobban teljesítenek,az élet minden területén – ezt ez a kutatás is alátámasztotta, s ezért is volt fontos megtudni, mi a helyzet ezen a téren a fehérváriakkal. Kiderült, hogy sajnos romlott a helyzet: a megkérdezett középiskolás fiataloknak például 63 százaléka él teljes családban, mindkét szülőjével együtt. Ugyanez az arány 2006-ban 67 százalék volt. És a többiek? Csonka családban 23 százalék, nevelőszülőknél pedig 14 (!) százalék él.

A többi kutatási észrevételt a Fejér Megyei Hírlap április 7-i számában olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!