Hírek

2017.03.28. 18:44

Most a Geszner-ház kicsinyített mását készítette el a csákvári ezermester

Csákvár - Már többször is írtunk Dornyi Mihályról, akinek a hobbija a makettkészítés, így nem is véletlen, hogy otthonát különféle makettek veszik körül. Nos, az ezermester most a Geszner-házat építette meg kicsiben.

Laci Patrícia

Igazi látványosságnak számít Dornyi Mihály otthona, ugyanis az ezermester házát valódi épületek kicsinyített másai veszik már lassan körbe. A férfi nyugdíjba vonulása után vágott bele a makettkészítésbe, s azóta is a hobbijának él.

- Emlékszem, a Fejér Megyei Hírlap Utazó rovatában pillantottam meg II. Lajos király Dél-Németországban található kastélyát, amibe egyből beleszerettem, ezért elkészítettem magamnak a makettjét. A váron kívül megépítettem már kicsiben a csákvári tűztornyot, a vadászkápolnát, a helyi református, illetve a katolikus templomot. Édesapám emlékére pedig az evangélikus templomot is elkészítettem - sorolta alkotásait Dornyi Mihály, aki már tíz különféle építmény kicsinyített mását alkotta meg.

A nyugdíjas legújabb műve nemrégiben készült el.

- A Geszner-házra esett a választásom. Mivel az eredeti épület vízparton található, így én a kerti tavam mellé helyeztem el a házat. Jelenleg ez a kis létesítmény a kedvencem, minden reggel bekapcsolom a vízikerekét, s szinte megállás nélkül gyönyörködöm benne - mesélte büszkén az ezermester.

Dornyi Mihály büszkén áll legújabb alkotása, a Geszner-ház makettje mellett Fotó: Némedi István

Az építési folyamat általában fél évig tart. A modelleket homokból, cementből, s hungarocellből gyártja a nyugdíjas.

- Szerencsére nagyon jók a szemeim, így akár még a fényképekről is le tudom venni, pontosan milyenek is a megmintázni vágyott épület arányai - osztotta meg Mihály, aki igazi maximalista, még az épületek háza színére is gondosan ügyel, így maga keveri ki a festékek árnyalatát. Az ezermester, mint mondta, mindig is vonzódott az alkotáshoz, gyerekként nagyon szeretett rajzolni, sőt a felmenői között voltak fazekasok, így vélhetően a rokonoktól örökölte a kézügyességet.

Az elkészült maketteket kültéri mélyalapozóval festi le, hiszen a látványos alkotások a szabad ég alatt nézhetők meg a járókelők legnagyobb örömére. A maketteket sokan megcsodálják, de ha valaki becsönget Mihályékhoz, az ezermester nagyon szívesen meg is mutatja az érdeklődőknek az épületeket, sőt még mesél is azokról, hátha más is kedvet kap az alkotáshoz.

- Tavaly több iskolás csoport is megcsodálta a maketteket, így egy nap alatt vagy 104 gyermek járt nálunk

- tudtuk meg Mihálytól, aki megosztotta velünk a következő tervét is:

- Az Esterházy-kastély lesz a következő nagy projektem, ami kicsit nagy falat lesz, idén ősszel neki is állok a munkálatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!