Hírek

2017.03.31. 05:50

A hűség tényleg a kutyáknak való?

Székesfehérvár - Író-olvasó találkozón járt Fehérváron a győri, több kötetes írónő, Szőcs Henriette. A keleti témájú regények mellett novellákból összeálló köteteket jegyző szerző legújabb "gyermekéről" mesélt, amely nagy irodalmi vihart is kavart.

Kocsis Noémi

Szőcs Heni néhány éve elkezdett írni egy blogregényt. Szándékoltan nem irodalmi jellegű volt a szöveg, hiszen a blogokban, posztokban egyáltalán nem használunk emelkedett stílust, sőt. A szókimondó, a szexuális élet mindennapi jelenségeit kendőzetlenül feltáró szövegfolyamnak egyre nagyobb sikere és egyre több olvasója lett a blogtérben - mesélte el többek között ezt is az előzményekről az írónő maga, a fehérvári Study könyvesbolt meghívására. Az író-olvasó találkozón a pályatárs novellista, Hegedűs Ágota faggatta a szerzőt legújabb könyvéről, a provokatív című A hűség kutyáknak valóról.

Egy kendőzetlenül megírt novellafüzérről, amely végül regénnyé áll össze mégis, nem jó kendőzve mesélni, így Henriette is nyíltan válaszolt az olykor provokatív kérdésekre. Jó ez, hiszen a szerző önazonos, igencsak zavaró lenne, ha a nemiségről amúgy hétköznapi szavakkal író ember a közönség előtt eufemizálna. Szerencsére Szőcs Henriett nem ilyen: így szó esett arról is, miért nincs a regénnyé sűrűsödött rövidebb történetek férfiszereplőinek neve, miért neveztetnek úgy becézve, ahogy a társadalmi kommunikáció színterén általában kikérnék maguknak. S érdekes vonatkozása az írásoknak az is, hogy miért vetették ki maguk közül más irodalmi bloggerek, méghozzá a megjelenés előtt?

Szőcs Henriette regénye egy szexturista nő őszinte megnyilatkozásai - a kötet nemrégiben jelent meg az Athenaeum kiadónál

- Abban bízom, hogy azért felismerhető, ezek erősen szarkasztikus szövegek - fogalmazott az írónő. Ennek ellenére egy oldalon, ahol lelkes amatőrök gyülekeznek kritizálni, alaposan kiverte a biztosítékot már a regény címe is. Talán a házastársi hűséget akarja támadni az író? Korunkban, mikor annyi a válás, hogyan jelenleg meg ilyen címmel könyv? Az alcím "Egy szexturista feljegyzései" azért elhelyezi a történetet esetleges előfeltevéseink között is (már, ha vannak ilyenjeink): adott egy kissé megcsömörlött nő, aki elhatározza, hogy soha többé nem lesz szerelmes. Az ilyen fogadkozások persze már önmagukban is aggályosak és óhatatlanul konfliktusokhoz vezetnek majd - a regény óvatosan, héjról-héjra hántja le a lehetetlen kapcsolatokból rakott páncélt a nőről, aki mindössze névtelen és következmények nélküli szexkapcsolatokra vágyik.

- A hősnőmnek csak addig kell egy férfi, amíg a helyzet kellemes neki. A kellemetlent pedig meghagyja a férfi feleségének - összegzett a főhős motivációjáról az írónő.

A moderátorként működő Hegedűs Ágota kíváncsi volt a címadás mikéntjére is: mint kiderült, a kiadóval volt némi vívása a szerzőnek, hogy maradhasson az általa választott cím, míg az alcím, amely eredetileg a blogregényé is volt, a szövegeket a neten megismerőket vezeti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!