Hírek

2017.02.14. 15:05

Hat éve segítenek szívpárnákkal a frissen műtött betegeknek

Székesfehérvár - Csapó Éva védőnő és foltvarró három zsáknyi új szívpárnával érkezik a Szent György Kórház női sebészetére. A helyi foltvarrók hasonlóképpen tesznek immár hatodik éve, havonta 15 saját készítésű gyógyító-támogató párnával segítik a friss mellműtötteket.

Kocsis Noémi

A nénit tegnap műtötték, reggel ő is kapott a vidám anyagú, jókora textilszívekből. Meghatódott, kis híján elsírta magát, mikor megszólalt az ágyszomszédja, egy hasonló idős hölgy. Kiderült, rákbeteg, műtétre vár - kórházba kerülése előtt ő maga is varrta önkéntesen a szívpárnákat. Most sorstárs.

Földesiné Tünde osztályvezető (Szent György Kórház) átveszi a friss havi párnaadagot Csapó Éva (j) foltvarrótól

Hat év alatt havonta 15 új szívpárna - s mind gazdára talált. És mind lesz gazdája a jövőben készülőknek is. Már nem csak hölgyekhez, urakhoz is kerül, ugyanis a melanómaműtét során férfiaknál is sor kerül a nyirokállomány részleges kivételére, mondja Földesné Tünde osztályvezető. De akár ilyen műtéten, akár a mell sebészeti eltávolításán esik át a páciens, a beavatkozást követő tünetek hasonlóak: kiterjedt műtéti heg, fájdalom, húzódás, a kar mozgásképtelensége. A Magyar Foltvarró Céh Egyesület tagjai által készített, kifejezetten ilyen igényekre szabott textilszívek az erkölcsi támogatás mellett fontos egészségügyi, rehabilitációs célt is szolgálnak: kiképzésükkel tehermentesítik a vállat, a kart, támasztják a testet, puhán körbeveszik a műtött területet, kivédik a véletlenszerű ütődéseket, s alváskor is jó szolgálatot tesznek.

A kész párna mellé pozitív üzenet is kerül Fotó: Molnár Artúr

Akik eddig szívpárnát varrtak, lassan nem bírják  a munkát - egyre több a mellrákbeteg ember és senkit sem szeretnének párna nélkül hagyni. Mint Csapó Éva mondja, varrni tudás sem szükséges, viszont a különböző műveletek elvégzésében (pl. a speciális vastagságú tömőanyag tépésében) nagyon kellenének segítő kezek, bárkit szívesen látnak, a kötelező önkéntes szolgálatot teljesíteni kívánó középiskolásokat is. Minden hónap utolsó csütörtökén 15 órától az ÁNTSZ Mátyás király körúti székházában, a hónap első szerdáján pedig a Korona Foltvarró Kör Szent István Művelődési Ház-beli foglalkozásán készítik a párnákat, bármelyik helyszínen lehet csatlakozni.

A Nemzetközi Szívpárna Program az USA-ból indult, egy mellrákból gyógyult onkológiai klinikai nővér kezdeményezése nyomán jutott el a világ számos országába. Magyarországon 2010 óta több városban létezik, Fehérvár mellett Miskolcon, Debrecenben, Szekszárdon kötődnek ilyen módon az emlősebészetekhez, s a céhes foltvarrók mellett gyülekezeti csoportok is csatlakoztak a mozgalomhoz. Minden darab az önkéntesek keze alól kerül ki - a két, két és fél óra alatt, míg elkészül egy, a csapatban kézműveskedők beszélgetnek, együtt vannak, s ez a pozitív, alapból segítő szándékú hangulat meg is látszik minden darabon. Így a kezdeményezés valóban segítő, lelki erőt adó, szinte szívtől szívig érő. S ez egy műtét utáni fájdalmas, hosszú időszakban pótolhatatlan támogatást jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!