Hírek

2017.02.18. 13:30

Hullámvölgyek nélkül - Aranyat ér a jó házasság

A jó házasság érték – hangsúlyozták újfent a házasság hetében. Olyan párt kerestünk tehát, akik hűen képviselik ezt az értéket. Horváth Judit és Arany Gold Zoltán mesélt kapcsolatukról, arról, hogy az mitől működik ilyen jól.

Bokros Judit

Merthogy jól működik, az nem kétséges. Láthatja ezt bárki, aki ismeri a tetoválóként dolgozó és képzőművész Arany Gold Zoltánt és feleségét, Horváth Juditot. Sok rendezvényen együtt jelennek meg (pl. kiállítások, Heti Betevő ételosztásai), a közösségi oldalon is elég aktívak, több közös fotójuk van fent, ám ezek nem csupán a látszat fenntartását szolgálják, hanem a valós tartalmat közvetítik. Például, egy remek közös kirándulás dokumentumaként. Nem hiába rebesgetik róluk: az ő házasságuk igazán jó.

A sokak által ismert fehérvári pár, Arany Gold Zoltán és felesége, Horváth Judit több mint 21 éve van együtt. Azt mondják, ez idő alatt még nem volt igazán mély hullámvölgy a kapcsolatukban. Valóban, úgy tűnik, mintha szinte most ismerkedtek volna meg. A szabadidő nagy részét két gyermekükkel töltik, de vannak azért páros órák is

Amikor az egyik fehérvári étteremben találkoztunk, hogy magukról meséljenek, ugyanezt a benyomást tették rám. Szimpatikus, közvetlen pár ők, akik nyitottak a világra, és érzékelhetően megvan közöttük az összhang. Mindez 21 éve kezdődött – kezd bele történetükbe a mosolygós Judit. – Egy régi vendéglátóhelyen ismerkedtünk meg 1995-ben. Én főiskolás voltam, bulizni mentem, Gold pedig a barátaival szórakozott. A társaság összehozott bennünket, aztán elhívott moziba, akkor még működött a Köztársaság, a Petőfi. (Gold itt viccesen közbeszól: „Tényleg, elhívtalak?” „Bizony!” – bólogat jelentőségteljesen Judit, majd, már ismét felém fordulva hozzáteszi: „És ezt azóta is többször megteszi.”) A házasság gondolata később jött, a végső lökést egy házépítés adta meg.

A külsőségektől abszolút mentes szertartásra 2001-ben került sor, akkor már megszületett a pár első gyermeke, Ádám. Judit és Gold a két hónapos babával jelent meg az anyakönyvvezetőnél reggel 9-kor, ebédre melegszendvicset ettek egy közeli étteremben, ezután Judit ment is haza ellátni a babát. A jegygyűrűt a vőlegény előző nap szerezte be egy kedves barát boltjából – mesélik nevetve. Őket egyáltalán nem zavarta a külsőségek hiánya, nem a szép ruhát, a nagy násznépet, a bőséges vacsorát tartották fontosnak. Ám – teszi hozzá Judit huncutul – még az is lehet, hogy egyszer egy ilyen esküvőt is csinálnak még. Kapcsolatukban eddig még nem éltek meg válságot, nem tapasztaltak igazi hullámvölgyet. Ez talán azért is lehet, mert sokat beszélgetnek, nem tartanak magukban semmit.

Judit és Gold is beszédes, nem tartogatják magukban a problémákat, az érzelmeket. Ha valami gondjuk van a másikkal, azt őszintén megmondják, igaz, másképp fejezik ki magukat.

- Én például hevesebb vagyok, azonnal kirobbanok, és kiabálok is. Aztán persze lehiggadok. Volt már olyan, hogy megfogadtam: vagy két hónapig nem kiabálok vele, és akkor az így is volt. Aztán valahogy elmúlt, és újrakezdtem - vallja meg Judit, de úgy tűnik, Goldot ez nem zavarja. Elfogadta, hogy a felesége ilyen heves természetű. Ő ezzel szemben higgadtan szokta közölni, ha valami gondja van. Egyikük sem nyel azonban, nem tartogatják magukban a sérelmeiket.

Egyébként is, jellemzően megbeszélnek mindent, nem csupán a napi történéseket, hanem a világ dolgait is.

Az esküvői kiállítások  leginkább a külsőségekről  szólnak: a szép ruháról,  díszítésről, a jó ételről,  zenéről. Van, akinek  ez kevésbé fontos
Fotó: Koppán Viktor

Sokat járnak együtt rendezvényekre, a társaságuk is nagyjából azonos, ám mindkettejüknek vannak olyan barátai, akikkel olykor külön találkoznak. Szükség is van erre - vélik mindketten, és egyikőjüket sem zavarja, ha a másik egyszer-egyszer saját programot szervez. Sőt, olyan is előfordult már, hogy Gold külföldre utazott egy barátjával, egy kalandosabb útra, ahová Judit inkább nem kísérte el. Bíznak egymásban. Szabadidejükben általában családi programot csinálnak két kamasz fiukkal, Ádámmal és Marcival. Szeretnek együtt lenni, kirándulni, esténként azonban, amikor a gyerekek már alszanak, Judit és Gold alkalmanként kibont egy üveg bort, megnéznek egy filmet, vagy csak táncolnak valami jó zenére...

A fentiek nagyon idillikusnak tűnnek, jó tudni, hogy van ilyen kapcsolat, házasság is. Mondhatjuk, hogy ezek a párok szerencsésen egymásra találtak, de azért, amint az kiderült, Judit és Gold is tesz azért, hogy ne legyen probléma. Vagy, ha van, akkor az megoldódjék. Sok házasság azon csúszik el, hogy nincs a felek között megfelelő kommunikáció, esetleg egy idő után kiütközik az értékek, elvárások különbözősége.

Berze János református lelkészként több házaspár lelki gondozását végzi. Ez is feladata, nem csupán az, hogy fölkészítse a házasságra a hozzá forduló jegyespárokat és összeadja őket. Igaz, viszonylag kevés pár sorsát tudja utánkövetni, de azért járnak hozzá néhányan. Olyanok is, akik komoly válsághelyzetet élnek meg. Van, amikor csak az egyik fél kér tőle segítséget, hogy a krízishelyzet megoldódjék.

Egyes párok inkább a külsőségek, a látványos ceremónia miatt akarnak egyházi esküvőt - ezt tapasztalja a lelkész is. Ők megpróbálnak mindenkit felkészíteni a jegyesoktatás során arra, hogy a házasság bizony nem csak arról szól, hogy szép a templom, kedves a pap, hanem ez egy komoly kötelék. A lehetséges problémákra is felhívják a figyelmet, és megoldási kulcsokat kínálnak.

Berze János például mindig tanítja Gary Chapman keresztény író könyve alapján az öt szeretetnyelvet. Igyekszik tudatosítani, hogy lehetnek válságok, ám ezek miatt nem kell egy éven belül elválni, hanem mindenkinek szembe kell néznie önmagával. Úgy véli: a házasság jó önismereti tréning, mindenkiből kihozza a legrosszabb énjét is. Föl kell vállalni, hogy az ember változik, és a másikat is segíteni kell a változásban. Az őszinteség, a szeretet, az elfogadás nagyon fontos.

Példák és érvek a házasság mellett

Ma, február 19-én ér véget hivatalosan a házasság hete programsorozata, amely e kötelék és a család fontosságára hívja föl a figyelmet. "A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét" - olvasható a kezdeményezés honlapján. A február 12-19. között megrendezett hét idei arca, párja Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Mónika. Az eseményhez kapcsolódóan országszerte és a megyében is voltak programok. Fehérváron például itt járt az ismert zongoraművész házaspár, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!