Hírek

2017.01.16. 16:08

"Nem tragédia és nem politika"

Óbarok – Egy nap alatt „tele lett” az internet Borbíró Mihály polgármester lemondásának hírével. Amit már tavaly bejelentett egyébként.

Kocsis Noémi

Óbarok az a település, amely pár kilométerre a miniszterelnököt adó falutól van, mégsem fejlődik ahhoz hasonló tempóban, sőt. Nagyjából ez a szűrt, lecsupaszított mondat jutott el a közvéleményhez vasárnap, miután Borbíró Mihály, Óbarok polgármestere nyilatkozott az egyik országos tévécsatornának. A riportban megkérdezték tőle, mit nem tudnak megvalósítani, mire lenne szükség a községben, ő válaszolt, hogy évek óta nem tudják önerőből megoldani az óvodakonyha felújítását és nincs járda a főúton, mert a talajfeltöltések után ezt műszakilag már csak nagyberuházásként lehetne megoldani. Ám a falu költségvetéséből  több éve, az elvonások miatt hiányzik a gépjárműadó, a fuvarozók belföldi, majd külföldi útdíjának 7,5 százaléka – összesen úgy 16,5 millió forint évente. Ez tény.

– Mi sosem irigyeltük Felcsútot, nem hasonlítottuk magunkat hozzá, de más településéhez sem – mondja Borbíró, hozzátéve: a felcsúti polgármesterrel kifejezetten jó viszonyban van. – Mi is fejlődtünk, nagyon jó ledes közvilágításunk van, szintén önerőből aszfaltoztunk is. A gondjaink a forráselvonások miatt keletkeztek, pályázni sem sikerült mindig. De ezt nem tragédiaként, vagy politikaként éltük meg, hiszen másoknak sem sikerült. Hogy a költségvetési év végén, azaz április 30-ával távozni szeretnék, annak más oka van. Én érzem úgy, hogy 11 év polgármesterségem után olyan faluvezető kell ide, aki nem menedzserszemlélettel dolgozik, hanem külső gazdasági  és kapcsolati tőkét képes hozni.

A polgármester szándékát a falubeliekkel is közölte, még tavaly. Amúgy a választásokon a mostani kormánypárt mindig állított vele szemben jelöltet, „pedig, ha felkérnek, talán az ő színeikben is elindultam volna", mondja a függetlenként nyertes Borbíró. De sosem kérték meg, ő viszont rendre rávert az ellenjelöltre, nem is kevés százalékkal.

– Ha a polgármester a költségvetési év végén mond le, nincs fennakadás, hiszen a döntéseket csak végre kell hajtani. Bennem pedig semmi keserűség nincs. Egyébként, ahogy ígértem, el is költözöm innen, a Duna mellé, hogy az ott élő lányomnak segíthessek kicsit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!