Hírek

2016.12.17. 16:25

Öröm, ajándékozás és mézeskalács

SZÉKESFEHÉRVÁR - A mézeskalács remek dolog, készíteni amatőr szinten, évente egyszer-kétszer is gyönyörűség. Csodálkoztam már rá korábban is mézeskalácsremekekre, de egy fehérvári kétgyerekes anyuka számomra is új dimenziót nyitott a mézeskalácsosságban.

Kocsis Noémi

Szépen, ízléssel berendezett, hangulatos házban fogad Pap Erika, igazi otthon ez, tele saját készítésű apróságokkal: itt szárazvirágok lógnak, amott kis fűrésszel kialakított, festett figurák. A két kislány szobájában megannyi közösen, vagy a mama segítsével készített tárgy és emlék. Mint Erika mondja, gyerek- és fiatalkorában nem is ragadta meg igazán az otthoni kézműveskedés, ám amikor a lányai születtek, a velük töltött idő alatt egyre inkább feltámadt benne az alkotókedv. Vett magának egy fűrészt, amivel még egy kifestett kis hintót is csinált a lánya babáinak. Most s.k. faangyalkák ülnek benne. A lányok is tehetségesek, igazán mesterire sikeredett például a nappalit az előszobától elválasztó, üveglapokkal kazettázott tolóajtó, melyet a két kislány festett egyedire.

Fotó: a szerző

Erika egyszer az interneten látott meg különleges mézeskalácsokat, amelyek nagyon megtetszettek neki. Az első mézeseit vagy öt éve sütötte meg, a karácsonyfájukat díszítő, finom fehér cukormázzal rajzolt, kacskaringózott mézesfigurák már háromévesek és semmi bajuk - vélhetőleg még évekig jó szolgálatot tehetnek a családnak. Erika valósággal szárnyakat kapott a matéria megmunkálása közben. Az a típus, aki minden pillanatát kiélvezi e szép és sokakat gyönyörködtető hobbinak, az ujjai között morzsálódó hozzávalók átalakulásától a lassan kisülő mézesfigurák kidíszítéséig. Kikísérletezte magának a legjobban alakítható tésztát, a legmegfelelőbb állagú cukormázat. Ha tavaszra, húsvétra csinált mézeskalácsot, a korábban készen vett cukorvirágok helyett sajátot kezdett gyártani, színezni - ma már ezt is profi szinten űzi. Egyes mézeskalácsai valójában kicsi műremekek, falra akasztva, polcon tartva idézik fel a megajándékozottban azt a hangulatot, odafigyelést, szeretetet, amellyel Erika készítette el.

A nappaliban náluk is sokfelé illatoznak mézeskalácsok, a háromszintes, most díszeket és gyertyákat tartó kínáló polcain is vannak - bár elsőre fatörzs-szeleteknek nézem a mécseseket befoglaló, barna darabokat. Kakaótól és késsel karcolástól lettek teljesen élethűek. Ahogy a jópofa, pirosba és zöldbe öltöztetett manócskák is, amelyek már várják, hogy új gazdáikhoz kerüljenek ajándékként. Erika hétközben férjével dolgozik közös vállalkozásukban, a délutánok a családé, a hétvégén pedig formáz és süt. A mézesek egy idő után kihűlnek, a készítő öröme maradandó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!