Hírek

2016.12.29. 19:30

Népszerűbbek a több húst tartalmazó virslik

Székesfehérvár - A szilveszteri lakomához már keresik az emberek a hozzávalókat, a virsli, a malac, a füstölt csülök, illetve a bőrös hús is kelendő.

Laci Patrícia

Egyre vészesebben készülődnek az emberek a 2016-os év elbúcsúztatására. A hagyományos szilveszteri, illetve újévi ételek közé tartozik a virsli, illetve a malachús is. Így december végén a legtöbben inkább a disznóhúsokat, nem pedig a szárnyasokat keresik a boltokban, hiszen amíg a csirke elkaparja a szerencsénket, addig a malac kitúrja azt az orrával. A témával kapcsolatban az egyik zámolyi hústermelő cég ügyvezetőjét, Konrády Pétert kérdeztük:

- A tavalyi évben kevesebb napon tudtak bevásárolni az emberek karácsony és szilveszter között nálunk. Idén most úgy estek az ünnepek, hogy több nap is a vevők rendelkezésére áll, így jobban eloszlanak a vásárlók. Ennek következtében nincs az a nagy forgalom egy napra, mint tavaly volt, de nem panaszkodhatunk. Az emberek a mai napig szeretik a hagyományt megtartani, éppen ezért ilyenkor a virslik, a bőrös húsok, a füstölt csülkök, illetve a malacok iránt érdeklődnek elsősorban - osztotta meg velünk tapasztalatait az ügyvezető.

Konrády Péter (jobbra) és kollégája, Fülöp Norbert szerint a malac az egyik slágertermék Fotó: Laci Patrícia

Konrády Péter szerint változó, ki milyen formában vásárolja meg az újévi malacát:

- Nálunk 8-14 kilogrammos malacok vannak, azt már a pénztárca is befolyásolja, ki milyen formában vásárolja meg tőlünk a sertéshúst. Valaki elviszi egészben a disznót, de másnak bőven elég a malac fele vagy a negyede.

Az ügyvezető megfigyelte azt, hogy a kocsonya alapanyagokra is megnőtt a kereslet, ugyanis az elkövetkezendő napokra hideg időt jósoltak. A kocsonyához elsősorban sertéslábat, bőrkét, fület, farkat, illetve csülköt keresnek.

Sokaknál számít a minőség, ezért egyre népszerűbbek azok a virslik, amelyek 55, 60 vagy akár 70 százaléknyi húst tartalmaznak. Sőt, több gyártó arra törekszik, hogy a gluténre, a laktózra, illetve a szójafehérjére érzékenyek is tudjanak virslit fogyasztani szilveszterkor, tudtuk meg a hústermelő cég ügyvezetőjétől, aki még egy jó tanáccsal is szolgált nekünk:

- Én személy szerint a roppanós virsliket ajánlom, de nem mindegy, hogyan főzzük meg őket. A finom falatokat nem hideg, hanem forró vízbe kell rakni, s csak 1-2 percig szabad főzni őket, mert akkor lesz igazán zamatos az ízük. Ha hideg vízbe tesszük bele a virsliket, s forrásig benn hagyjuk a fazékban őket, akkor középen szétszakadnak hosszában, s az ízüket is elvesztik. Mivel a gyártás folyamán a virslik egy főzésen keresztül már átmentek, ezért akár nyersen is fogyaszthatóak.

Újévkor hagyomány a lencseleves is, amelybe olyan füstölt termékek kerülnek, mint például tarja vagy csülök. Konrády Péter szerint az új év első napján sajnos sokan szenvednek a másnaposságtól, éppen ezért ilyenkor hasznos lehet a korhelyleves fogyasztása, amelynek az egyik fő alapanyaga a virsli és a füstölt hús.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!