Hírek

2016.12.11. 16:12

Nem rettegték a halált sem - véghezvitték a lehetetlent

Székesfehérvár – A magyar huszárok legendás limanowai ütközetben való helytállásáról emlékeztek meg vasárnap.

S. Töttő Rita

Limanowa városának delegációja is részt vett a a fehérvári huszárok huszadik alkalommal megrendezett megemlékezésén vasárnap délben a Városház téri lovasszobornál. Az adventi forgatag tisztelettel nézte végig a lovas huszárok műsorát, hallgatta a beszédeket és figyelte a koszorúzást, amely a Nagy Háború legendás ütközetéről emlékezett meg, melyben a 10. lovashadosztály, köztük a 10. császári és királyi huszárezred lóról szállt huszárai megállították az orosz gőzhengert. A Városház téri lovasszobor ennek a győztes ütközetnek állít emléket 1939. december 9-e óta. Akkori avatásán a 10. huszárezred huszárai álltak díszőrséget.

Páczay Pál lovasszobra azóta hirdeti a magyar huszárok hősiességét. Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója ünnepi beszédében elmondta: 1914. december 8-a és 11-e között egy maroknyi huszár Krakkó előterében, kegyetlenül véres közelharcban állította meg az oroszokat s ezzel megakadályozták, hogy a túlerő a történelmi Magyarország területére lépjenek. Az igazgató így fejezte be: a  hős huszárok nem rettegték még a halált sem, ezért sikerült véghezvinniük még a lehetetlent is 102 esztendővel ezelőtt Limanowánál, azon a hideg, decemberi hajnalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!