Hírek

2016.12.30. 20:20

Komposztálhatjuk, vagy akár mulcsként is használhatjuk a feleslegessé vált fenyőt

Székesfehérvár - Nem feltétlenül kell kidobni a karácsonyfát. Használhatjuk mulcsként, vagy akár komposztálhatjuk is az örökzöldet.

Sebestyén Lilla

Vízkereszt napja, vagyis január 6-a a karácsonyi ünnepkör lezárását jelzi. A naphoz számos népszokás kötődött, például az emberek szenteltvízzel megitatták az állatokat, meglocsolták vele házaikat. De ezen a napon elevenítették fel a napkeleti bölcsek történetét is. Mára kikoptak az utóbbi népszokások a köztudatból, egyetlen egy él még: ezen a napon fosztják meg a karácsonyfát ékeitől.

De mi lesz a szeretet ünnepének szimbólumával, miután lekerülnek róla a díszek?

Egyre elterjedtebbek a cserépben kapható fenyők, melyeket az ünnepek után ki tudunk ültetni a kertbe, vagy udvarba. De ezen túl is felhasználhatjuk a fát: mulcsként (talajtakaró faháncs), vagy aprítva a komposztba is bele mehet, csak arra kell figyelnünk, hogy idegen anyag ne kerüljön bele a halomba.

Vízkereszt napján szokás leszedni a karácsonyfát, de vannak, akik már korábban megfosztják az ünnepi fenyőt díszeitől. - Kiváltképp, ha az nem csak szép, de ehető is - mondja Dani Fotó: Zsigó Ferenc

Akinek egyik megoldás sem szimpatikus, vagy nincs lehetősége felhasználni a fát, továbbra is ki teheti a hulladékgyűjtő konténerek mellé.

- A karácsonyfákat szelektíven gyűjtjük január 2-ától egészen 15-éig. Vízkereszt napján - mivel ilyentájt szabadulnak meg a legtöbben fenyőjüktől - plusz járatot is indítunk. Arra kérjük a lakókat, hogy a hulladékgyűjtő edények mellé helyezzék el a fákat úgy, hogy az se az autós, se a gyalogos forgalmat ne akadályozza. Illetve, arra is szeretnénk megkérni az ügyfeleinket, hogy lehetőleg ne hagyjanak rajta az ágakon díszeket - mondta el Farkas András, a Depónia Kft. kommunális szolgáltatásvezetője, aki azt is hozzátette, akkor is elszállítják a fákat, amennyiben marad rajtuk dísz.

A vezető arra is kitért, hogy nem kell megijedni, ha azt tapasztaljuk, hogy a kommunális hulladékot elszállították, de a fenyőfát nem. Ebben az esetben bizonyos, hogy érkezni fog egy másik autó, mely szelektíven gyűjti a fenyőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!