Hírek

2016.12.27. 17:40

Borsos ára van a halálnak - Olvasónk még a számla kiállításáért is külön fizetett

Születés, lakodalom és halál: ezeknél nagyobb üzletet még nem találtak ki. Olvasónk panasza nyomán megnéztük, sokszor milyen hajmeresztő tételekből áll össze egy temetés.

Buthy Lilla

Szerkesztőségünket kereste meg panaszával egy olvasónk, aki arra világított rá - fénymásolt számlát is mellékelve -, hogy milyen horribilis és első blikkre, milyen fölöslegesnek tűnő tételeket fizetett ki szerette hamvasztásos temetésére. Természetesen ez is egy szolgáltatás, így a költségek és a szertartás pompájának tekintetében a határ a csillagos ég (például hamvasztás esetén is kérhető, sminkeljék ki a hozzátartozót). A különféle kellékek és szolgáltatások díját az adott temetkezési vállalkozás szabja meg. Annak azonban, aki a minimális szolgáltatások díját kívánja csak kifizetni, korántsem mindegy, hogy miért számolnak fel (egy teljes gépelt A4-es oldalon) 3500 forintért leengedőt, 4000 forintért urnatakarót, 2000 forintért műanyag zsákot? Az ügyintézés + telefon nevű tétel 10 ezer forint, de magáért a számláért is felszámoltak neki 700 forintot. - Persze, hogy szó nélkül fizettem, mert fájdalmamban nem volt könnyű a piszkos anyagiakkal foglalkozni - mondta. A mellékelt számla szerint olvasónk összesen 217 ezer forintot fizetett a legegyszerűbb urnás temetésért. Ez még nem a végösszeg, szerinte nyugodtan számolhatunk pár ezrest a sírásóknak, koporsósoknak is, ott vannak még a temetkezési vállalkozótól független tételek, például az egyházi szertartás esetén felmerülő költségek is. Olvasónk panasza nyomán körbenéztünk pár, véletlenszerűen (és az internetes kereső találati listájában hamar elérhető) kiválasztott cég ajánlatai, árjegyzékei között.

A gyászoló hozzátartozó a szerződéskötéskor a legkevésbé sincs reklamálós hangulatában, ezzel pedig vannak, akik visszaélnek Fotó: Molnár Artúr

Jelen esetben nem a komplett árakra, a végösszegre voltunk kíváncsiak (a temetők, vállalkozások díjai, szolgáltatási között óriási különbségek vannak) csupán arra, milyen alkotóelemekből állhat össze végül egy puritán temetés. A koporsó, sírásás, az urna, a holttest hűtése, a szállítás és a temetéshez szükséges humán-erőforrás díja mellett számtalan, valóban figyelemfelkeltő tételre bukkanhat az ember böngészés közben: seprűhasználati díj, gyertyagyújtási díj, (a gyertya ára, mint mindené, sokszorosa a boltiénak), gyertyatartó bérleti díj, urna átadás/átvétel, urna elhelyezése, halott koporsóba helyezése, végső búcsú, szemfödél (urnás temetés esetén különösen érdekes), hamvasztás közreműködői díja, szerzői jogdíj, harangozás díja, külön tétel szervezésért, külön tétel ügyintézésért, mintha ez két teljesen eltérő szolgáltatás lenne. Az általunk megkérdezett vállalkozás kapcsolattartója szerint, panasz vagy kérdés esetén, a számla kiállításakor tételenként elmagyarázzák, mit és miért számolnak fel. Kérdés persze, hogy a gyászoló ekkor mennyire van kötözködős, vitatkozós hangulatában. Utólag pedig már nincs lehetőség a reklamációra. Mint ahogy panaszos olvasónk fogalmazott, úgy érzi, az ilyen érthetetlen tételek kiszámlázásával kihasználják a gyászolók bánatát.

Apám hamvainak Várpalotáról Dunaújvárosba történő szállításáért hat éve 68 ezret kértek volna, mire úgy döntöttem, magam oldom meg a fuvart. Tudom, fordított helyzetben apám ugyanezt tette volna, rettenetesen haragudott mindenfajta fosztogatásért, lenyúlásért. (Szegény, ha ma élne...!) Dunaújvárosban az urnát a temetkezési vállalkozóhoz vittem, aki már írta is a számlát: urnaátvétel 3800 plusz áfa. Gondolataim még apám körül jártak, de a számla láttán a gyászt feledve ordítottam a vállalkozóval. Végül összetépte a papírt. Apám tanított meg gyűlölni a lopást. Akkor, ott ő ordított.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!