Hírek

2016.12.28. 20:35

Legyünk elővigyázatosak szilveszterkor, kövessük a használati utasítást!

Szép, de veszélyes is lehet a szilveszteri tűzijáték. Csak akkor lehetünk biztonságban, ha betartjuk az előírásokat.

Buthy Lilla

Ugyanazok a jogszabályi előírások, mint tavaly is, melyeket fontos szem előtt tartani, hogy szilveszterkor se váljon senki lakástűz vagy égési sérülés áldozatává. Ilyenkor a tűzoltókhoz és a mentőszolgálathoz beérkező segélyhívások száma jelentősen megnő, ezért megerősített szolgálattal készülnek mindenhol a szilveszterre. 630 árusítóhely van az országban, ezeket a katasztrófavédelem hatósági szakemberei december 31-éig ellenőrzik. Felhasználni csak szilveszter éjszakáján lehet a megvásárolt tűzijátékot, este 6 órától másnap reggel 6 óráig, a fel nem használt eszközöket öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

A pirotechnikai eszközöket négy kategóriába oszthatjuk. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig felhasználhatják.

Tűzoltók robbantanak fel egy tűzijátékot egy konténerben berendezett lakás berendezési tárgyai között a pirotechnikai eszközök használatának veszélyeit ismertető sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség budapesti bázisán MTI-fotó: Máthé Zoltán

A petárda továbbra is tiltólistán van, még a szilveszter sem jelent kivételt.

Magánszemélyek nem vásárolhatnak petárdát Magyarországon, még a birtoklása is szabálysértésnek számít. Aki tehát engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. - A legjellemzőbb balesetek a tűzijáték helytelen használatából fakadnak - mondta el Udvardi János tűz-oltó alezredes. - Nagy tűz a megyében, ami a pirotechnikai eszközök használata miatt keletkezett, nem volt az utóbbi években - tette hozzá. A szakértő szerint nagyon fontos, hogy mindig olvassuk el a mellékelt használati útmutatókat, tűzijátékot kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljunk. Fontos, hogy gyerekek ne is férhessenek hozzá. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben nem szabad őket használni. A legjobb, ha stabilan álló csőből indítjuk, mely lehet egy üres pezsgősüveg is, ami szilveszterkor minden háztartásban könnyen elérhető. A tűzijátékokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában!

A termékeket magától értetődő módon nem szabad buherálni , szétszerelni, megbontani, átalakítani, megjavítani. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vissza kell vinni a forgalmazónak. Ugyancsak nagyon fontos előírás, hogy a házi kedvenceket mindig tartsuk bezárva, mert a robbanás nagy erejű fény- és hanghatásai sokkszerűen érhetik az állatokat, sokuk ilyenkor el is szökik otthonról. És végül még egy praktikus, preventív jó tanács: a tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy
vödör víz!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!