Hírek

2016.12.16. 18:40

Az Állami Számvevőszék a Széphőről és a városgondnokságról

Székesfehérvár - Megnyugtató eredménnyel zárult az ÁSZ a Széphőnél és a városgondnokságnál végzett vizsgálata.

B. Kiss László

Az Állami Számvevőszék befejezte két, a székesfehérvári önkormányzat tulajdonában levő cég, a városgondnokság, illetve a Széphő gazdálkodásának a 2011. és 2014. közötti időszakra vonatkozó vizsgálatát. A vizsgálat megállapításairól az ÁSZ pénteken adott tájékoztatást lapunknak.

Az ÁSZ a fehérvári városgondnoksággal kapcsolatban megállapította: a közfeladatot az önkormányzat szabályszerűen szervezte meg, és a tulajdonosi jogokat összességében megfelelően gyakorolta. A társaság vagyongazdálkodásának belső szabályozása előírásszerű volt, kötelezettségállománya az ellenőrzött időszakban nem jelentett veszélyt a közfeladatok ellátására és a működésre.

A városgondnokság a beszámolási és közzétételi kötelezettségét teljesítette; a bevételek és ráfordítások, valamint az értékcsökkenés elszámolása szintén szabályszerű volt.

A megyeszékhelyen a távhőszolgáltatást a Széphő végzi

A társaság önköltségszámítása és árképzése a jogszabályoknak, az önkormányzat rendeleteinek és a belső szabályoknak megfelelően történt.

A vizsgálat néhány hiányosságot is feltárt bizonyos szabályozások vonatkozásában, ezért az ÁSZ a társaság ügyvezetőjének három, az önkormányzat polgármesterének egy javaslatot tett, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

- Az ÁSZ vizsgálata mindössze annyi hiányosságot tárt fel az évi mintegy ötmilliárdos árbevétellel rendelkező cégünknél, hogy bizonyos - például az önköltség számítására vagy a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó - szabályozások hiányosak voltak. A lényeget illetően azonban nem talált az ÁSZ kivetnivalót: a közfeladat megszervezése szabályszerű volt, a gazdálkodás pedig megfelelt az elvárásoknak - így kommentálta lapunknak a jelentést Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezető igazgatója.

Bozai István

Lezárult a Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt. (Széphő Zrt.) ellenőrzése is. Az Állami Számvevőszék a 2011-2014. közötti időszakra vonatkozóan ellenőrizte a távhőszolgáltatási közfeladat ellátásával összefüggő gazdálkodás szabályszerűségét.

Az ÁSZ megállapította: a közfeladat megtervezése és a tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű volt.

A Széphő Zrt. vagyongazdálkodása összességében szabályos volt, kötelezettségállománya nem jelentett veszélyt a működésére, illetve a közfeladat ellátására. A Széphő Zrt.-nél az ellátott közfeladat bevételeinek és ráfordításainak elszámolása, valamint az önköltségszámítás és az árképzés is szabályszerű volt. A vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy például nem aktualizálták a leltározási szabályzatot, és nem szabályozták a közérdekű adatok megismerését célzó igények teljesítésének rendjét.

Szauter Ákos Fotó: FMH-archív

Ezért az ÁSZ a társaság vezérigazgatójának három javaslatot tett, amelyekre a társaságnak 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

- Az ÁSZ több hónapos vizsgálata során a gazdasági működésünket rendben találta. Három ajánlást fogalmazott meg irányomba kisebb hiányosságok felszámolására, amiket részben már a vizsgálat előtt teljesítettünk. Úgy vélem, a vizsgálat kétségtelenül hasznos volt számunkra, és igazolta, hogy az előírásoknak megfelelően, szabályosan működik a Széphő Zrt. - kommentálta megkeresésünkre a vizsgálat megállapításait Szauter Ákos, a cég vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!