Hírek

2016.12.11. 20:54

A vidék koporsója? - Mondjunk nemet a „trójai” egyezményekre!

Kishantos - Folytatódott szombaton a népfőiskolai társaság Azonnal hagyjuk abba! című, fenntarthatóságról szóló műhelybeszélgetés-sorozata.

V. Varga József

Az utolsó szög a vidék koporsójában? - szögezte nekünk a kérdést kendőzetlenül Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője. Miről is van szó? Amennyiben az úgynevezett „trójai" egyezmények - az Európai Unió és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és az EU és Kanada közötti kereskedelmi egyezmény (CETA) - hatályba lépnek, veszélybe sodorhatják azokat a vívmányokat, amelyeket a környezet- és természetvédelem, az élelmiszerbiztonság, az emberi jogok és a munkajogok terén elértünk - hangsúlyozta a szakember.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada az egyezmények kihasználásával olyan, nagyüzemi módon előállított, olcsó húst fog exportálni az unióba, amelynek előállítása során nem kell megfeleni az európai környezetvédelmi és állatvédelmi követelményeknek. A két kereskedelmi egyezmény lehetővé fogja tenni az óriáscégek számára, hogy ők diktálják a termelői árat és a gazdálkodási módszereket, továbbá tönkreteszik az európai független kistermelőket, akik nem tudnak talpon maradni az árversenyben. Az uniónak és a nemzeteknek nemet kell mondaniuk! - fejtette ki Fidrich.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!