Hírek

2016.11.02. 13:45

Panka lesz az új dalos pacsirta a fehérvári PIC osztályon

Székesfehérvár – A zeneszó, az énekszó segítheti a koraszülöttek, a beteg kisbabák fejlődését, felépülését. A kórházba hamarosan újabb segítő érkezik a családokhoz.

Bokros Judit

Korábban beszámoltunk már arról, hogy a kisgyermekek zenei nevelését célzó országos Ringató programból kinőve egyes kórházi PIC osztályokon (ahol a koraszülötteket, illetve a beteg újszülötteket kezelik) is zenével, énekkel segítenek a foglalkozásvezetők abban, hogy szorosabb legyen a kapcsolat a babák és a szüleik között. Ez a program a Te hangodat ismerem elnevezést kapta, hiszen ilyenkor elsősorban az a cél, hogy az édesanya, édesapa énekeljen, dúdoljon, mondókázzon kisbabájának.

Nyárs Annamária, Panka a Bókay klinikán énekelt, zenélt is (Fotó: Hazay Tímea)

Az erre külön képzett Ringató foglalkozásvezetők meghatározott időpontokban járnak be a kórházak PIC osztályaira, ahol hangszerkísérettel, halkan énekelnek azokkal a családokkal együtt, akik elfogadják ezt a segítséget. A foglalkozásvezetők ilyenkor elsősorban az anyákat ösztönzik arra, hogy bátran énekeljenek, dúdoljanak kicsinyüknek, de lehet pusztán hallgatni is a zenét, éneket.

A tapasztalatok szerint mindez nagyon jó hatással van az újszülöttekre, koraszülöttekre, akiknek fejlődése, gyógyulása is felgyorsulhat. Ráadásul a módszer a családi kötődést is erősíti. Székesfehérváron közel egy éve Horváth Irma foglalkozásvezető jár be hetente egyszer a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházba. Hamarosan azonban csatlakozik hozzá egy ifjú kolléganője, Nyárs Annamária, Panka is, aki ugyancsak gitárkísérettel énekel majd az inkubátorok, kiságyak mellett, ha a szülő is úgy kívánja. Vagy, ha esetleg egy kisbabát nem tudnak látogatni. Panka már többször hospitált a fehérvári osztályon, illetve a budapesti Bókay utcai gyermekklinikán is képzést kapott.

November 17–e egyébként a koraszülöttek világnapja, erre sok helyen készülnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!