Hírek

2016.11.18. 19:20

Megújul a Csónakázó-tó

Székesfehérvár - Kiemelt beruházás keretében újul meg a székesfehérvári Csónakázó-tó. A mederkotrás és a partrekonstrukció augusztus végére lezárult, november 17-én, csütörtökön megtörtént a felújított sétány műszaki átadása.

Fejér Megyei Hírlap

A tó rehabilitációjának következő állomása a megnövelt területű, füvesített, murvázott sétánnyal és új térvilágítással ellátott Ős-sziget átadása lesz november végén. Pénteken az elkészült sétánynál a helyszínen bejárást tartott Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila és Róth Péter alpolgármesterek, valamint Kovács Béla Sándor, Szigli István és Földi Zoltán önkormányzati képviselők és Juhász László környezetvédelmi tanácsnok. A kivitelezési munkák során kikotorták a 8 hektár területű, feliszapolódott Csónakázó-tó medrét, a kikotort mederanyagot elhelyezték a part mentén, partvédelmet és burkolatokat építettek több mint 1500 méter hosszan, kiépítették a csapadékvíz-becsatlakozásokat, valamint olajfogó, betápláló és leeresztő műtárgyakat hoztak létre. A Csónakázó-tó rehabilitációja keretében megújul a tó szigete. Ennek területét a kikotort iszap megtámasztásos elhelyezésével megnövelték, az iszapos, folyamatosan száradó és tömörödő új felületeket füvesítették, további fejlesztésre, sétány kiépítésére és fásításra az iszap teljes roskadását követően nyílik lehetőség.


A komplex felújítás keretében a közvilágítás is megújult Fotó: ÖKK

A szigeten helyezik el a Deák Dénes-szökőkutat. Júliusban kezdték kialakítani a kútmedencét, amihez a kormány 100 százalékos támogatást biztosít bruttó 19,85 millió forint értékben. Az önkormányzati forrásból megvalósuló kútrekonstrukciós és kútáthelyezési munkák összköltsége bruttó 21,87 millió forint. A kútmedence kialakítása november 30-ig befejeződik, a vízgépészeti és a rekonstrukciós munkákat 2017. május 1-ig végzik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!