Hírek

2016.11.10. 18:35

Hajszálon múlott a kilakoltatásuk - A szomszédok adták össze

Vértesacsa - Teherautóval, végrehajtóval érkezett meg Hadadiékhoz a ház tulajdonosa, aki egy árverést követően jutott az épülethez. Egy utolsó hónap haladékot azonban kapott a család.

Házi Péter

- 2009-ben vettük meg a házat, amire felújítás és bővítés miatt szocpollal együtt 13 millió forintnyi, svájci frank alapú hitelt vettünk fel. Közben aztán nem csak a havi törlesztőrészlet emelkedett meg, sajnos a férjem munkanélküli lett, és megcsúsztunk a törlesztéssel - elevenítette fel a sírás határán egyensúlyozva a történteket, még a kilakoltatási kísérlet előtt, Hadadi Károlyné, aki az együttérző szomszédjaival várta csütörtök délelőtt, hogy mi történik. (Férje kamionsofőrként rója éppen az utakat valahol Európában.) A bank végül hétmillióért eladta a követelést egy KM Faktor nevű követeléskezelő cégnek.

- Tavaly májusban kaptunk egy levelet, hogy az Alba Faktor Ház Kft. lett a ház tulajdonosa, és 21 napunk van elhagyni az ingatlant. A cég tulajdonosával, Majer Norberttel azonban szóban abban egyeztünk meg, hogy 7 millióért visszavásároljuk a házat: 3,5 milliót összeszedünk, s utána szerződést írunk az adásvételről - így emlékszik vissza a történtekre Mária, aki saját állítása szerint akkor követett el egy nagy hibát, amikor nem írtak papírt a pénz átadásáról. Az ismerősöktől, barátoktól, rokonoktól kapott kölcsön segítségével idén május és augusztus között sikerült előteremteni a 3,5 milliót, amit, állítja panaszosunk, át is adott részletekben a cég tulajdonosának.

Hadadi Károlyné és a saját kézzel, hitelből megépített ház, amit tegnap majdnem el kellett hagyniuk. Mi lesz ezután?
Fotó: Molnár Artúr

A hátralévő részt azonban már nem tudták előteremteni, mert az idősebbik fia is felkerült a BAR-listára. Így tegnap már szám szerint a nyolcadik kilakoltatási kísérletre került sor. A vértesacsai háznál megjelent a már említett kft. egyik képviselője, Papp Attila, valamint Farkas Tibor végrehajtó.

A kilakoltatás azonban végül elmaradt, mert, amint Papp Attila lapunknak elmondta, nem céljuk a tél közeledtével utcára tenni a családot, ugyanakkor a jogos tulajdonhoz a cég szeretne hozzájutni. Tavaly május óta nem kevés idő telt el, s albérleti díjat sem fizettek a lakók. Ezért az az egyezség született, hogy havi nyolcvanezer forintért egy hónapig még biztosan bent maradhatnak a házban Hadadiék, ám vállalták, hogy rájuk nem vonatkozik a decemberi kilakoltatási moratórium. Papp hozzátette, attól sem zárkóznak el, hogy a család tovább bérelje a házat. Így aztán a holmik elszállításához hívott teherautó dolgavégezetlenül hagyta el a helyszínt, de a zárat lecserélték a házon.

A lakásban maradáshoz szükséges összeget egyébként a szomszédok és a nagynéni adta össze: Mint mondták, a tisztességesen dolgozó család nem érdemelte ezt a sorsot. Mária férje kamionsofőrködik, hogy meglegyen a pénz, az egyik fiúk pedig Ausztriában dolgozik, s abban bíznak, hogy hamarosan hitelképes lesz a sógoroknál , és az ő segítségével visszavásárolhatják a házat.

Törteli Zoltán, a banki károsultakat is segítő Most Cselekvők Egyesületének elnöke lapunknak elmondta, a napokban beadvánnyal fordultak a bírósághoz, függesszék fel a kilakoltatást, ezt azonban a bíróság alaptalannak találta és elutasította. Hozzátette, továbbra is azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak a család számára, hogy az vissza tudja vásárolni a sajátkezűleg épített házat, de legalábbis ne kelljen onnan elmenniük.

Szerettük volna a másik fél álláspontját is megtudni az ügyben, a kft. tulajdonosát elértük, visszahívást ígért, de ez lapzártánkig nem történt meg. Így aztán azt sem tudjuk, igaz-e, hogy Hadadiéktól kapott 3,5 millió forintot, s hogy ezt vételár előlegnek vagy albérleti díjnak tekinti-e.

- Belefáradtam ebbe az egész ügybe, annyi pénz ment el ügyvédekre, és annyi embernek tartozunk, hogy nem lesz egyszerű innen felállni. A helyiek egy emberként drukkolnak nekünk, és ez óriási erőt ad - mondta búcsúzáskor Mária, aki úgy gondolja, az újságírók megjelenése miatt nem rakták most ki őket az utcára. Talán időt nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!