Hírek

2016.10.13. 18:25

Pénzzel kiválthatók a gyerekek a kötelező védőoltások rendje alól?

Székesfehérvár - Riadalmat keltett az óvodavezetők körében egy ombudsmani jelentés, amely szerint nem kérhetnek orvosi igazolást az intézmények az újonnan érkező gyerekektől. Így a kötelező védőoltások meglétéről sem tájékozódhatnak az óvodák.

S. Töttő Rita

Az alapvető emberi jogok biztosának egy idén májusban kelt jelentése szerint az óvodák nem kérhetnek - az oltásaikat is tartalmazó - orvosi igazolást az újonnan érkező gyerekektől. Olyan jogszabály ugyanis, amely ezt előírja, nem létezik - jelezte az ombudsman, akinek felhívása szélsebesen terjedt az óvodák körében.

Az Országos Epidemiológiai Központ egyik módszertani levelét értelmezték előírásként korábban az óvodavezetők, ezért, ha egy gyerek orvosi igazolásában az állt, hogy nem kapta meg a kötelező oltásokat, elutasíthatták felvételét az intézménybe. Az ombudsmani jelentés alapján viszont az óvodák nem akadályozhatják meg az oltással nem rendelkező gyerekek közösségbe kerülését - vetették fel a megkérdezett óvodavezetők - ez aggályokat vet fel.


Horváth Éva fehérvári gyermekorvos évtizedek óta oltja a gyerekeket és felügyeli a kicsik egészségi állapotát Fotó: A szerző felvétele

Müller Cecília, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba: a kötelező védőoltások felügyeletét a népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatalok és kormányhivatalok látják el. Az oltások beadását a gyermek háziorvosok végzik, 6 éves korig, folyamatos oltási rendben.

Amíg mindenki beadatja az oltásokat, addig nincs is baj. Ám Székely László alapjogi biztos egy aggasztó kiskapura hívta fel a figyelmet: az oltás megtagadásakor a hatóságok pénzbírságot szabnak ki, de ez a gyakorlatban nem jelent kényszerítő erőt, a pénzbírság megfizetésével a szülők ki tudják váltani gyermekeiket a kötelező védőoltás rendjéből - áll a jelentésben.

A helyzetet azért árnyalja a Müller Cecília által felvázolt gyakorlat. Az esetleges oltás elmaradásokat az óvodás korú gyerekek esetében a területi védőnő, utána az iskola védőnője jelenti a járási hivatalok felé. Tehát szó sincs arról, hogy az oltástagadó szülők gyerekei ne lennének a látókörben. Megeshet viszont, hogy csak pénztárca kérdése , meddig megy el elvei érdekében valaki...

Természetesen más oka is lehet annak, ha egy gyermek nem kap meg egy védőoltást időben:

- A gyermek aktuális betegségére, egészségi állapotára való tekintettel, indokolt esetben a védőoltást el lehet halasztani - hangsúlyozza a megyei népegészségügyi főosztályvezető. Erről, mint mondja, a gyermek kezelőorvosa dönt, majd értesíti a nép-egészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatalt. - A gyógyulást követően a védőoltást természetesen pótolják. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a gyermek súlyos beteg, állapotában belátható időn belül változás nem várható. Ilyenkor a kezelőorvos, vagy a szülő az orvosi szakvéleményt benyújtva kérheti a járási hivataltól a gyermek védőoltás alóli mentesítését.

Az oltások elmaradása nem is ezekben az esetekben vet fel aggályokat, hanem a például az oltásellenes elveket valló vagy egyszerűen csak hanyag szülők miatt.

- A védőoltás indokolatlan elmaradása esetén felhívják a szülők figyelmét az oltás pótlására - mondta el Müller Cecília elmondta, mi ilyen esetekben a hivatalos teendő. - A szülők, esetleges aggodalmaik eloszlatása céljából, személyes egyeztetés keretében feltehetik kérdéseiket. A legtöbb esetben a felhívás, valamint az egyeztetés már elegendő, és az elmaradt oltást beadatják.

Ám ha ez nem történik meg, eljárást indítanak a szülők ellen. A népegészségügyi főosztály adatai szerint Fejér megyében átlagosan évi 5-6 esetben kerül sor hatósági intézkedésre elmaradt védőoltásokkal kapcsolatban. Ezekben az ügyekben az elmaradt védőoltások túlnyomó többségét, az eljárás megindítása után mégiscsak beadatják a szülők. Néhány ügy, mint kiderült, jelenleg is folyamatban van. Ha az eljárás megindítása nem elég kényszerítő erő, bírságot szabhat ki a hatóság. Erre az utóbbi 5 évben 3 esetben volt szükség a megyében.

Felvetődik a kérdés: pénzzel valóban kiválthatók a gyerekek a kötelező védőoltások rendje alól?

Müller Cecília ez irányú kérdésünkre úgy fogalmazott: ha kell, akár naponta is kiszabhatják a bírságot az elmaradás miatt. Eddig ez elegendőnek bizonyult, minden ilyen esetben beadatták utólag a szülők az oltásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!