Hírek

2016.10.27. 08:15

A minisztérium szerint nem jelent fenyegetést a fehérvári NATO parancsnokság

Garas László ezredes, a magyar NFUI parancsnoka két hete, amikor a külföldi és magyar katonacsaládok Székesfehérvárral ismerkedtek, elmondta: a NFIU már a második NATO szervezet Székesfehérváron, azonban az első nemzetközi egység, 28 tagország együttműködésével működik, sok külföldi katona szolgál itt.

Klecska Ernő

„Ezek a kis központok a hidegháború vége óta a NATO kollektív védelmi erőinek legjelentősebb megerősítését jelentik” – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a NATO-erők integrációs egysége litvániai megnyitóján tavaly szeptemberben. A központok létfontosságú kapcsolatot képeznek a nemzeti és a multinacionális NATO-erők között - azokat a védelmi szervezet alapvetően az orosz-ukrán konfliktus miatt hozta létre.

Garas László ezredes, a magyar NFUI parancsnoka két hete, amikor a külföldi és magyar katonacsaládok Székesfehérvárral ismerkedtek, elmondta: a NFIU már a második NATO szervezet Székesfehérváron, azonban az első nemzetközi egység, s 28 tagország együttműködésével működik majd, sok külföldi katona szolgál majd itt.

A Székesfehérváron ideiglenesen az Alba Regia laktanyába települő NATO-parancsnokság közel félszáz emberrel működik majd.

- A Székesfehérváron működő NATO szervezetek nem „munkacsoportok”, hanem olyan katonai szervezeti elemek, amelyek a NATO vezetés-irányítási rendszerében végzik speciális feladataikat – tartotta fontosnak stilisztikai iránymutatást adni a minisztérium sajtóosztálya lapunk kérdésére adott válaszában. „Az NFIU HUN biztonsági szempontból nem jelent fenyegetettséget Székesfehérvár civil lakosságára nézve. Jelenleg semmilyen rendelkezésre álló elemzés, értékelés nem támasztja alá, hogy bármilyen fenyegetést jelentene a városra nézve. Az NFIU HUN nem harci egység, hanem egy olyan katonai törzselem, amelynek elsődleges műveleti feladata a szövetséges erők átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének elősegítése és a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezés támogatása lesz. A rendőrségnek vagy más szervnek a szervezeti elem működésével kapcsolatosan feladata nincs - fogalmaz szűkszavúan a minisztérium.

Kissé bővebben olvasni minderről a szervezet facebook oldalán. Eszerint a Székesfehérváron működő magyar NFIU elsődleges feladata a szövetséges erők átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének elősegítése és a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezés támogatása lesz. Emellett szerepet játszik majd a NATO erők Magyarországra tervezett gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában is. Az NFIU-k létrehozásával a NATO az alapjaiban megváltozott európai biztonsági környezet kihívásaira kíván megfelelő választ adni.

A 2014. szeptemberi walesi NATO-csúcs fő témája a megváltozott európai biztonsági környezet kihívásaira adandó hatékony válaszlépések keresése volt. A találkozó zárásaként kiadott deklarációban a nemzetek megerősítették határozott szándékukat a szövetség területi integritásának és a tagállamok biztonságának szavatolására. Ezt a célt szolgálja a készenléti akcióterv, illetve annak részeként az ezen időszak feladatainak összehangolása. A támogatása érdekében hozták létre az úgynevezett NATO-erőket integráló elemeket, a NATO Force Integration Unitsot - a későbbiekben NFIU-t -, amelyek az első hullámban Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Románia területén kerültek felállításra. A 2015. februári NATO védelmi miniszterek találkozóján Magyarország honvédelmi minisztere és a szlovák védelmi miniszter együtt jelentették be, hogy a két országban kérik az NFIU felállítását. A 2015. októberi NATO védelmi miniszterek tanácskozásán a szövetség védelmi miniszterei döntöttek arról, hogy a Baltikumban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában már létrehozott, kisméretű NATO-parancsnoksághoz hasonlóan Magyarországon és Szlovákiában is létrejön egy előretolt, mintegy 40 fős vezetésirányítási elem – hangzott el a Parlamentben szeptember végén, ahol egy interpellációra Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára s válaszolt.

A székesfehérvári képviselő akkor úgy fogalmazott, hogy a készenléti akcióterv részeként felállított NFIU integráló elem az ütemtervnek megfelelően 2016. szeptember 1-jén aktiválódott Székesfehérváron. Ez azt jelenti, hogy ettől a naptól kezdve ez a szervezet már nem nemzeti elemként, hanem megváltozott jogi státuszban, nemzetközi katonai parancsnokságként működik tovább. Tehát szeptember 1-jétől a NATO elöljáró szervezeteinek közvetlen irányítása alatt végzi a NATO kollektív védelmének biztosításával kapcsolatos feladatait. Az aktiválás mint jogi aktus jelentősége abban áll, hogy a NATO európai főparancsnokságának alárendeltségébe kerül ez a szervezet. A műveleti irányítás feladatait pedig az északkeleti többnemzeti hadtestparancsnokság parancsnoka látja el. Ami a határidőket illeti: 2017. január 1-jén fogja elérni a szervezet a NATO kezdeti készenlétet, és 2017. július 1-jével pedig teljes készenlétet – fogalmazott Vargha Tamás.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!