Hírek

2016.10.19. 17:30

A 25. emeletről figyeli a tájfunt a fehérvári Mónika (videóval)

HongKong - Néhány napja még Székesfehérváron volt kiállításmegnyitója, szerdán este viszont már a 25. emeleti lakásukból figyelte és fotózta az ő kerületükhöz is közelítő Haima tájfunt a HongKongban élő Schreck Mónika.

Kocsis Noémi

Mindent visz a víz - ilyen fotókat és videókat látni most a Fülöp-szigetekről, ahol az előrejelzések szerint várhatóan csütörtök reggel Cagayanban fog lecsapni  és várhatóan ilyenek érkeznek majd csütörtökön HongKongból is, ahol a székesfehérvári Schreck Mónika is él férjével és két fiával. A magyar fotós tíz éve költözött Ázsiába, mint mondja, azóta jó néhány hasonló időjárási anomáliát átélt már, volt köztük valóban emlékezetes is.

Fotó: Napközben a hegyi kerületekből lezúduló víztömeg nehezítette a közlekedést Facebook

- Néhány éve éppen kihajózott a kinti magyar csapat, egy könnyebb fahajóval, sok gyerekkel a fedélzeten. A nagyobbik fiam akkor volt 7, a kicsi egyéves, és lecsapott ránk a tájfun, nagy széllel. A kapitány szerencsére tudta a dolgát, de nekünk át kellett szállnunk a gyerekekkel egy nagyobb ladikba, ugyanis az eredeti elsüllyedt alattunk. Nekiálltunk úszni - szerencsére a gyerekeken volt mentőmellény. Én akkor hajókáztam utoljára ilyen típusú ladikkal, azóta csak a mindenféle biztonsági eszközzel felszerelt nagyobb hajóra szállok fel...

Mónikáék a város síkabb, vízszintes részén laknak, de a nagyobbik fia a hegyen jár iskolába: a gyerek ma csak nehezen tudott hazaérni, bőrig ázva - csütörtökön ezért a hongkongi gyerekek nagy része már nem is megy iskolába. Mint Mónika mondja, a kínaiak főleg élelmiszert tartalékolnak ilyenkor - a nagy készülődés azon látszott meg, hogy a megszokottnál sokkal többen mentek ki a piacokra. A levegő jelenleg 95 százalékos páratartalmú, az erősödő szél pedig a kikötőben okoz gondot: a hajókat, ladikokat estére lerögzítették. Az utcákon sok tűzoltót látni, fokozott a készültség. A trópusi ciklon várható szélereje 130 km/per órás is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!