Hírek

2016.07.04. 17:40

Nem félnek a munkától

Két olyan hölggyel beszélgettünk, akik szabadidejükben másokon próbálnak segíteni.

Laci Patrícia

Az önkéntesség Magyarországon még mindig nem olyan népszerű, mint Európa más országaiban. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérésében a magyar felnőtt lakosságnak mindössze 28 százaléka végzett önkéntes munkát, ezzel szemben az európai átlag 34 százalék. Kovács-Pemmer Maya úgy gondolja, azért nincs annyira sok magyar önkéntes, mert az emberek alapvetően önző lények.

Kovács-Pemmer Maya az egyik állatvédelmi egyesületnél tevékenykedik rendszeresen Fotó: Koppán Viktor

- Ha segítesz másokon, akkor az feláldozással is jár, például szabadidővel, sőt, akár még pénzzel is, ezt viszont nem igazán szereti mindenki - meséli Maya, aki egyébként az egyik székesfehérvári állatvédő egyesületnél tevékenykedik.

- Azért segítek az állatokon, mert túl sokan vannak, akik ártanak nekik. Emellett ha megteheted, hogy segíthetsz, akkor miért ne? Az egyesületnél egyébként 0-24 órában rendelkezésre kell állni, hiszen bármikor kaphatunk bejelentéseket, sűrűn hívnak olyan balesetekhez, ahol kutyák, macskák, őzek, vaddisznók, madarak vagy rókák sérülnek meg - mondja az állatvédő, aki szerencsésnek érzi magát, ugyanis a családja teljes mértékben támogatja mindenben, így ha esethez hívják őt, a férje vagy az édesanyja vigyáz a kisfiára.

Most már a középiskolásoknak is kötelező ötven óra önkéntes munkát végezniük, ám ezt Maya nem tartja egészen célravezetőnek:

- Elég ironikusnak gondolom, hogy kötelező az önkéntesség. Szerintem, aki erre rá van kényszerítve, nem tudja ugyan-
olyan lelkesedéssel csinálni, mint egy olyan személy, aki magától vállalkozik önkéntességre.

Kulcsár Anett, aki maga is önkéntes, viszont úgy gondolja, hogy a kötelező közösségi szolgálattal a középiskolások megtanulják, milyen is a munka világa, emellett a későbbiekben könnyebben találhatnak majd állást.

Kulcsár Anett sok élményt szerzett az önkéntességgel Fotó: Laci Patrícia

- Az önkéntesség előnyt jelent az állásinterjúknál is. A munkáltatók azt gondolják, hogy aki fizetés nélkül is szorgoskodik valamelyik egyesületnél vagy alapítványnál, ő ugyan nem fél a munkától - osztja meg tapasztalatait velünk Anett, aki 18-19 évesen önkénteskedett először. A most 24 éves lány azóta már tíz helyen is tevékenykedett.

- Mindig kitűztem magam elé valami célt. Először azt szerettem volna, ha lenne öt olyan hely, ahol ingyen segíthetek, miután elértem ezt a számot, megemeltem a tétet tízre. Jelenleg azon dolgozom, hogy tizenötre nőjjön azon helyek száma, ahol segíthettem másokon, legyen szó árva gyermekekről, el-
esett állatokról vagy drogfüggőkről - meséli Anett, aki amikor a szabadideje engedi, megy és segít.

- Az elmúlt évek alatt különféle élethelyzetekbe csöppentem bele, például a drogambulancián függőkön segítettem, egy turisztikai irodánál jelenleg is túrákat vezetek, az állatmenhelynél sétáltatok és kenneleket takarítok, sőt, a bűnmegelőzési táborban a pedofília ellen tartok majd előadásokat - teszi hozzá Kulcsár Anett.

Mindig is becsültem azokat az embereket, akik feláldozzák az idejüket arra, hogy másokon segítsenek, hiszen az önkéntességre nem mindenki képes. Sokan például a mókuskereket hajtják megállás nélkül, így érthető, hogy nekik nem az lesz az első gondolatuk a szabadságuk kezdetén, hova is menjenek el önkéntes munkára. Őszintén bevallom, én sem önkénteskedtem még az életemben egy szervezetnél sem, persze ha van olyan hétköznapi szituáció, amiben segíthetek, állok rendelkezésre. (Kivéve ha takarításról van szó.)

Címkék#önkéntes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!