Hírek

2016.05.11. 13:06

Egy emberen múlik?

Polgárdi – Átszervezné a Klik a kisváros általános iskola és gimnáziumának SNI-s osztályát is, a szülők, pedagógusok, diákok tiltakoznak.

Kocsis Noémi

Boda Gabriella kisfia, Bence koraszülött baba és figyelemzavarosnak kategorizált óvodás, de integrálhatónak minősített beiratkozó volt, először ezért Fehérváron kezdte az iskolát, gyógypedagógia szakos osztályfőnök mellett. Kezdeti 18 fős osztályukat egy Klik-döntés alapján egy másik osztállyal 30 főssé összevonták, de itt a kisfiú fejlődése lelassult, ekkor íratta át anyukája a 7 fős polgárdi SNI-s osztályba, és a család is a kisvárosba költözött ezért. Bence most negyedikes Polgárdiban. Gabriella és még 18 másik szülő úgy érzi, méltánytalanság, hogy a helyi, megszokott, könnyen megközelíthető iskolából a következő tanévtől csaknem 25 km-re arrébb járjanak a gyerekek. Van, ahol négy másik gyerek mellől kéne az SNI-s iskolást a nagyvárosba hordani, más családban nem tudnák hazavinni a gyereket. A pedagógusok és a diákönkormányzat is nemet mondott az átszervezésre.

A polgárdi Széchenyi iskola három épületébe összesen több, mint 300 diák jár, a képen a főépület látható Fotó: Molnár Artúr

Egyeztető fórum itt nem volt, egy levelet kapott a Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatónője, hogy sajátos nevelési igényű diákjaik a következő tanévtől már nem náluk, hanem a székesfehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI-ben tanulnának. SNI-s diákoknak ez a két iskola létezik a fehérvári tankerületben, mindkettő hosszú évek, évtizedek óta fogadja a település és a környék többi gyermekkel együtt nem nevelhető, oktatható, enyhe és középfokban értelmileg sérült tanulóit – írja megkeresésünkre Török Szabolcs tankerületi igazgató, akitől arról érdeklődtünk, mi indokolja az érintett gyermekek egy iskolába vonását. Mint írja, nagy gondot jelent, hogy a szakemberek száma és az ellátáshoz jogszerűen szükséges óraszám nehezen biztosítható, távolabbi életkorú gyermekeket összevonva tudnak oktatni most is, mert az év elejétől nem kapnak gyógypedagógust a Széchenyibe. Ez a gond az Arany Jánosba integrálással megszűnne, de az összevonás egyelőre csak tervezet – hangsúlyozza Török.

– Értjük az átszervezés fontosságát, de a családok, s főként a gyermekek érdekei nem sérülhetnek– fogalmaz Nyikos László polgármester. – A legnagyobb problémát a folyamatos felügyeletet igénylő gyermekek reggeli iskolába jutása, valamint délutáni hazautazása jelenti. A szakemberek olyan problémákat tártak elém, melyek ismeretében nem tudom elképzelni, hogy a Klik meghozza ezt a döntést, ebben bízva várom a találkozót is igazgató úrral.

Az érintettek összegyűjtött véleményét az iskola hétfőn elküldte a Klik-nek, a döntést május 30-áig itt is a szakminiszter hozza majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!