Hírek

2016.04.10. 16:20

A Városi Piac területén üzemelő dohánybolt borzolja a kedélyeket Székesfehérváron

Székesfehérvár - A Városi Piac területén üzemelő dohánybolt borzolja a kedélyeket. Különösen ezért, mert egy járdát is felszedtek, majd visszaépítettek az engedélyezés idején, s így akkor megvolt a szükséges távolság.

Sebestyén Lilla

A Fejér Megyei Hírlapot Besszer János, illetve Menyhárt Judit, a Selyem utcai trafik tulajdonosai keresték meg, akik több szempontból is sérelmezik a Városi Piac területén (de elkülönített részen, szabadtérre nyíló kijárattal rendelkező) Nemzeti Dohánybolt április elsejei megnyitását.

- Jelenleg nincs meg a Városi Piac épületében nyílt és a Palotai út másik oldalán elhelyezkedő Palota Nemzeti Dohánybolt között a 200 méter, e-miatt a járda miatt - magyarázza Besszer János a helyszínen, miközben lemutat az ominózus, füves területet átszelő kőlapokból lerakott járdára.

A kétszáz méteres, jog által kikötött minimum távolság nem légvonalban értendő, az a legrövidebb útvonal számít, ahol egy gyalogos a két trafik között - ha kifejezetten csak a járdán közlekedik - elér egyiktől a másikig.

János, állítja: jelenleg, ezzel a kis zöld területet átszelő járdarésszel ez a távolság csak 174 méter a két trafik között.

- Ez azért lényeges, mert ezt a járdát nemrég felszedték, Így a gyalogosok - ha a járdán közlekednek - csak egy kis kitérővel tudtak eljutni a Fehér Palota Üzletközponttal szemben lévő társasház aljában üzemelő, korábbi dohányboltig. Magyarán szólva: arra az időszakra, amíg a járda fel volt szedve szabályossá vált a szemben lévő trafik megnyitása - vélekedik János.

Besszer Jánosnak - állítása szerint - elárultak a munkások, hogy járda felszedése, majd újbóli lerakása csak egy célt szolgált: hogy megnyílhasson szemközt egy újabb Nemzeti Dohánybolt
Fotó: Molnár Artúr

Azóta, egészen pontosan az új dohánytermékeket árusító üzlet nyitása előtt két nappal a járdát visszarakták.

János azt állítja, hogy beszélt az útépítő munkásokkal, akik elárulták, mindez a herce-hurca - magyarán a járda felszedése, majd újbóli visszarakása - csak azért kellett, hogy a konkurens üzlet betehesse a lábát a forgalmas környékre.

- Természetesen a boltunk territóriumát ez nem sérti, de a bevételen érezzük, hogy ideköltöztek a környékre - magyarázza a panaszos, akit az is bosszant, hogy az állampolgárok pénzéből dolgoztatják feleslegesen a munkásokat.

Bozai Istvánt, a Városgondnokság ügyvezető igazgatóját megkerestük az ügyben. Ő válaszában közölte: egy jogi probléma adódott a járdával, ezért néhány hete valóban felszedték, majd két hét után újból visszaépítették azt. Ezen munkálatok költségét azonban az egyik bérlő fizette. Azaz a többletköltséget nem közpénzből állták. Azt viszont Bozai István már nem kívánta a nyilvánosság elé tárni, hogy mi volt a konkrét jogi probléma, ahogy a bérlő személyét sem fedte fel.

Az üggyel kapcsolatban szintén megkerestük a két érintett trafik tulajdonost, de egyikük sem akart nyilatkozni. Annyit viszont megtudtunk, hogy egy hivatalos panaszt már megküldtek a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) felé.

Az említett szervnek is feltettük kérdéseinket, melyekre Rozs Viktor pénzügyőr alezredes felelt. Válaszaiból kiderül, hogy a jogszabály nem írja elő, hogy az ügyfélnek a beadványában nyilatkoznia kell, hogy a 200 méteres körzetében nincs másik dohánybolt.

A NAV munkatársának leveléből az is világossá válik, hogy az engedélyezési feltételeket csak utólag, már az engedély kiadása után ellenőrzi a hatóság.

Az ügy kapcsán arra is kíváncsiak voltunk, mi történik abban az esetben, ha a trafikok megnyitása után építenek - vagy esetünkben visszaépítenek - egy olyan járdát, mely közelebb hozza a két dohányboltot.

Mint kiderült ebben az esetben a kérelem benyújtásakor fennálló feltételeket vizsgálják.

Azt, hogy a Városi Piac területén lévő trafik megnyitására az engedélyt mikor adták be, illetve hogy az az időpont egybe esik-e azzal, amikor a járda épp fel volt szedve, nem tudtuk meg.

SZERINTEM

Ismerik Schrödinger macskás kísérletét? A lényege leegyszerűsítve: bezárnak egy cicát egy dobozba - elméletben persze - egy radioaktív anyaggal, amitől vagy meghal, vagy nem. Egészen addig nem tudjuk meg, hogy él-e, amíg ki nem nyitjuk a dobozt. És, bár ennek az ügynek nem sok köze van a fizikához, van némi párhuzam. Mind a kettőben a hiányzó tényező maga az információ. Vagyis jelenpillanatban ez az ügy lehet a kiskapuk kihasználásának jeles példája, de akár egy fatális véletlen is. Az igazat csak a macska tudja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!