Hírek

2015.11.11. 09:56

Ezek már az utolsó simítások Gorsiumban

Hamarosan befejeződik a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás fejlesztése.

Buthy Lilla

Már majdnem minden kődíszítés felkerült a hatalmas erődfalra, ami a színház hátteréül szolgál, és a tornyai kilátóként funkcionálnak majd, a tetejéről belátható lesz az egész római kori romterület. Az egyre látványosabb építmények mellett, egy hektáros parkoló is épül, Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum osztályvezetője szerint még Pompei-ben sem látni hasonlót.

Éppen öt éve indult, 800 milliós beruházás és küzdelem végére kerülhet pont december közepére, akkor kezdődhetnek el ugyanis a műszaki átadások a megújult Gorsiumban.

Még zúgnak a munkagépek, még mindenhonnan kopácsolás hallatszik, még nagy a sár, de már minden új építmény látványos alakot öltött a régi idők emlékei felett. A keddi helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatón Horváth Tamás, Tác polgármestere elmondta, célegyenesbe érkezett a gorsiumi építkezés, az elkövetkező pár hétben befejezik az utolsó simításokat is a munkások. December közepén elkezdődnek a műszaki átadások is, tavasszal pedig már a nagyközönség is élvezheti a régészeti park régi és új értékeit.

– Vannak olyan épületek, amelyek már teljesen elkészültek, ilyen a leghátsó, iroda- és raktárépület is, ami olyan, akár egy patrícius udvarház, egy római kori lakóház mintájára készült – mondta el a polgármester, Horváth Tamás.

Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum osztályvezetője reméli, az utómunkák végeztével, tavasszal vissza tudják majd hozni a közkedvelt programjukat, a Floraliát, ami tökéletes alkalom lehetne egy ünnepélyes megnyitóhoz is. Hozzátette, korábban nem volt használható kiállítótere és infrastruktúrája a régészeti parknak, előbbi most egy üveggel borított, látványos térben kapott helyet. A beruházás keretében megújult az úgynevezett Freskós-ház, ami a romterület északi területén található, itt két, falfestményekkel díszített lakószobát mutatnak be a II. század második és a III. század első feléből. A lakomaterem is látogathatóvá válik, ami a II. század közepén égett le. Ezen a helyen a feltárások során korabeli főzéshez és étkezéshez használatos edények kerültek elő, amiket az ókori rekonstrukciónak köszönhetően, egy korhűen berendezett pincehelyiségben tekinthetünk meg. A legnagyobb attrakció a tízméteres beton erődfal, amit kövekkel borítottak be. A fal két oldalán lépcsőn lehet majd felmenni a tetőre, ami a tornyaival együtt kilátóként is funkcionálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!