Hírek

2015.09.23. 11:07

Végtelen várakozás a rendelőkben

Székesfehérvár - Időpontra érkezni sem garancia arra, hogy időben bejutunk egy szakrendelésre – ez olvasónk tapasztalata. Később kezdődő rendelések, az orvos "eltűnése", egy időpontra több beteg beírása mind napi rendszerességgel megtörténik a kórházakban. De vajon miért?

S. Töttő Rita

A szakrendelésekre érkező betegek jelentős része időpontot foglal, mielőtt felkeresné az orvost. Majd pedig megérkezik a váróba és vár... "Lehet, hogy a sürgősségi osztályon a több órás várakozás alap, de ugyanez nem kellene, hogy vonatkozzon a szakrendelésen időpontra érkező betegre is..." – jegyezte meg olvasónk korábbi, sürgősségi osztállyal kapcsolatos cikkünk nyomán. Felvetése szinte mindenkiből ismerős érzést váltott ki, aki járt már hasonló cipőben – azaz szakrendelésen. A kiírtnál később kezdődő rendelések, az orvosok ”eltűnése”, egy időpontra több beteg beírása – és számos hasonló ok vetődött fel, amely a várakozási időt nyújthatja, mint a rétestésztát.  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban sem ismeretlenek ezek a történetek. Ezt, a Fejér Megyei Hírlap felvetésére elismerte Csernavölgyi István főigazgató is.

- Ilyen helyzetek vannak, de az alapprobléma nem ez, hanem ami e mögött húzódik – árulta el. A kórházigazgató az 5 év alatt 25 százalékkal megnövekedett betegszámot s ezzel összefüggően az évi 2 millió feletti orvos-beteg találkozást  említette elsősorban, amely az ellátáshoz való hozzáférést jelentősen lassítja. A kórház belső elvárása szerint „beteget nem küldünk el” - ez akkor is elvárás, amikor olyan páciens érkezik, akinek ellátása nem kifejezetten kórházi feladat. Emiatt pedig: – Egyértelműen nőtt a teher, nem csak a sürgősségi és fekvőbeteg osztályokon, hanem a szakrendeléseken is – szögezi le a főigazgató, aki a szakrendeléseken „szolgálatot” teljesítő orvosok kapcsán hangsúlyozza: szakrendelésük mellett ők alapvetően kórházi gyógyítók, ezért időnként menniük kell a fekvőbeteg osztályokra, sürgős esetben a műtőbe.

A szakorvosi rendelőkben sokan időpontra érkeznek - mégsem jutnak be időben (Fotó: archív)

Ráadásul a humánerőforrás is véges – helyenként kevés az ápoló és az orvos, így úgy tűnhet, hogy, "egyszerre van két helyen". A stresszes kórházi környezet egyébként jelentősen megbetegíti magukat a gyógyítókat is. Jól ismertek a magyar egészségügyi dolgozók lesújtóan rossz megbetegedési mutatói. Emellett a kórházi rendelésekhez szorosan kapcsolódó diagnosztikai területek: a röntgen, a CT és a labor is nagyon leterhelt - például a sürgősségi működés elsődleges szerepe miatt -, ami kihat a járó-beteg ellátás lehetőségeire is.

Az időpontra érkező beteg pedig vár. Néha türelmesen, máskor kevésbé. Dühösebben akkor, amikor más időpontra érkező beteg el sem jön a neki fenntartott időpontra – ám mint kiderült, ez sem ritka eset. Sokan nem veszik a fáradságot, hogy jelezzék: mégsem jönnek. S amíg a pontosan érkező beteg vár, ezrek fordulnak meg pillanatok alatt az intézményben. Mert míg egy kisebb centrum 30-40 ezer, egy budapesti kórház közel 100 ezer lakos ellátásáért felel járó-beteg rendelésein, addig Fejér megyében bizonyos ellátások esetében ez a szám több mint 200 ezer.

Igen hosszú a várakozási idő például a kardiológiai szakrendelésen, ennek magyarázatául szolgálnak korunk népbetegségei: a cukorbetegség, a magas vérnyomás és társai. – Az ország ötödik legnagyobb kardiológiai centrumát működtetjük, kétségtelen tény, hogy a járó-beteg ellátásban hosszú a várakozási idő. Ellenben a sürgősségi kórképek ellátása esetén nincs várakozás, ahogy a másik nagybeteg számú szakrendelésen, az onkológián sem – emelte ki Csernavölgyi, aki szerint a kórház dolgozói a népbetegségek kapcsán önkéntes alapon rendszeresen tartanak továbbképzéseket, szűrőnapokat, amely szerepet játszik a megbetegedések számának csökkentésében.

A terveink szerint a következő 7 milliárdos fejlesztéssel folytatódik a kórház új tömbjének kialakítása a jövőben, amelyben olyan rendelések is helyet kapnak, amelyekre az orvosok kontrollra hívhatják majd vissza betegeiket, ezzel is csökkentve a szakrendelések forgalmát. Ám ennek megvalósulása még évek múlva várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!