Hírek

2015.06.25. 19:34

Bárki érintett lehet! - Drogellenes Világnap Székesfehérváron

Székesfehérvár - Egyre fiatalabb ügyfelek fordulnak meg a Mártírok útján lévő, az Egészségdokk közhasznú alapítvány által működtetett drogambulancián és nappali intézményben.

Fejér Megyei Hírlap

Az Egészségdokk közhasznú alapítvány egy olyan szervezet, mely a szabad, tiszta, értékközpontú és szermentes élethez segíti a fiatalokat. Drogambulanciájuk és nappali intézményük a Mártírok útja 2. szám alatt található. Ide látogatott el a város polgármestere, Cser-Palkovics András és Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok.

A találkozó célja a figyelemfelhívás volt különös tekintettel a június 26-i Drogellenes Világnapra , hogy a szenvedélybetegségekkel, drogproblémákkal küzdők városunkban is szakmai segítséget kaphatnak a gyógyuláshoz mondták el a politikusok és vendéglátóik.

Az alapítvány 2013 óta a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagja, Drogambulanciájuk és nappali intézményük másfél éve működik. Drog-, alkohol-, játék- és más egyéb függőségekkel küzdőknek nyújtanak segítséget. Ahogy Gönczi Gábor szakmai vezető elmondta, egy évtizede még a 25-35 közötti korosztály fordult hozzájuk leginkább, de ma már a 17-20 év közötti fiatalok köréből érkeznek a legtöbben és nagy szükség lenne a gyermek-addiktológiai szolgáltatásra is. Az alapítvány fél éve vette fel a kapcsolatot a városi önkormányzattal, amely az idei költségvetésből kétmillió forint támogatást biztosított működésükhöz és a helyi addiktológiai tevékenységek megvalósításához.


Gönczi Gábor szakmai vezető (szemből) Cser-Palkovics Andrásnak mutatja be munkájukat. Fotó: Molnár Artúr

- Az, hogy egy nagyváros életében erre a szolgáltatásra szükség van, mindenki számára nyilvánvaló - mondta a város polgármestere. - Az intézmény hosszú távú stabilitását az OEP-finanszírozás oldhatja majd meg, amelynek körébe várhatóan jövő évtől lép majd be ez a szolgáltatás. Cser-Palkovics András szerint az önkormányzatnak is van feladata, így saját költségvetéséből segíti a működést év végéig. A több mint 4 milliós támogatásról szeptemberben, egy költségvetés-módosítás során dönt majd a testület.

Az alapítvány a város egyik legautentikusabb prevencióval foglalkozó szervezete, mert segítői, munkatársai között számos gyógyult, korábban szerfogyasztó dolgozik, akik saját tapasztalataikat is beépítik szakmai munkájukba. A mindennapok során a nappali ellátást nyújtó intézményt keresik fel a hozzájuk fordulók, ahol mindenféle szenvedélybetegséggel foglalkoznak és a szakmai segítség mellett fürdési, mosási lehetőséggel várják őket, valamint internetezni és telefonálni is tudnak innen. Támogatott Lakhatás című programjukban pedig a gyógyuló-gyógyult szenvedélybetegek számára nyújtanak segítséget az önálló, új életvitel kialakításához az alapítvány által fenntartott lakásokban - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!