Hírek

2015.05.31. 21:16

Májusi mulatság az alcsúti kastélykertben

Alcsút - Hagyományteremtő szándékkal indították útjára az alcsúti arborétum hajdani kastélya portikusza előtti tágas réten a nyáreleji zsúrt. Óriási érdeklődés övezte a parkbéli mulatságot.

Zsohár Melinda

A természetvédelmi oltalom alatt álló alcsúti angolkert kaviccsal leszórt útjain szinte hömpölygött a tömeg, ám a hatalmas fák, a friss levegő, a jázminillat és az impozáns terület nagysága megakadályozta a zsúfoltságot.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park fenntartása és a felcsúti Puskás Akadémia kezelésébe tartozó arborétum növényi állományát és épített értékeit két ütemben felújították, s fogadják a természet szerelmeseit és a romantikus sétára vágyókat. A rekonstrukciót megünnepelendő tartották meg az első Váli-völgyi zsúrt a felcsúti önkormányzat szervezésében, ahová környékbeli kézművesek hozták el portékáikat, illetve kézműves élelmiszereiket. A kastély mementóként megmaradt klasszicista kapuja, azaz portikusza előtt felállított színpadon délelőtt tizenegytől este nyolcig váltották egymást az igényes, színvonalas műsorok, előadók, táncosok. A közönség a fákkal körbeölelt hatalmas réten egyszerre gyönyörködhetett a műsorban és a természeti szépségekben.

Gyönyörű környezet, színvonalas programok mindenkinek. Fotó: H. Kolláth Mária

Fellépett Dévai-Nagy Kamilla, a váli-völgy településeinek néptánccsoportjai, köztük az alcsútdobozi Cifrázó, Pitypang és Gyermeklánc Néptánccsoportok, s a falu szülötte és büszkesége, Mészáros János Elek magánénekes. Este hatkor a Kaláka együttes koncertje zárta sort. Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke, felcsúti polgármester röviden köszöntötte a megjelenteket, s szándékát fejezte ki, hogy évente szeretnék megismételni ezt a rendezvényt hasonló színvonalon, értékekkel megtöltve, ha igénylik a helyiek és a vendégek. Szemmel láthatóan vigyáztak a látogatók a különleges növényekre, a parkra, a környezetre, a hely szelleme a sokaság ellenére rendre intette a kikapcsolódókat.

Finom ételek, italok kínálták magukat a sátrakban, sok gyermek élvezte a természet lágy ölén a nyüzsgést és az igazi szabadságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!