Hírek

2015.03.16. 19:45

Eltűnik végre a rozsdás torzó - Hét évig gazban állt, az új tulajdonos lát fantáziát az építkezésben

Székesfehérvár - A Horog utca környékén lakók hosszú éveken át nézegethették az ide elképzelt társasház földből meredező vasait: nagy tervekkel indultak a beruházók, még nagycsaládos lakásprogramot is álmodott annak idején az önkormányzat.

Házi Péter

Közel hét éven át „virított" torzóként a Horog utcában annak a tervezett társasháznak a vasbeton alapja, amely igencsak zavarta a környék lakóit. Többségük valószínűleg már elkönyvelte, ez a félbehagyott beruházás már örökre így marad, ám úgy tűnik, végre történik valami, megindult az építkezés.

A sokak által megálmodott, közel száz lakásos épület története éppen egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor az önkormányzat eladta a területet a Kyra2000 Kft-nek, ám a szerződésben nem kötöttek ki visszavásárlási jogot és beépítési kötelezettséget sem. A tervek arról is szóltak, hogy az önkormányzat tizennyolc lakásra vevőkijelölési jogot kap majd. Amint Farkas László, a Palotaváros önkormányzati képviselője emlékeztetett, az akkori elképzelés szerint a jelentkezők eladták volna kisebb panellakásukat az önkormányzatnak, ennek vételára lett volna az önerő a nagyobb, új lakáshoz.

A tervek szerint jövő nyárra készül e a 92 lakásos társasház, amely végre növeli, mintsem rontja a környék házainak értékét. A mostani tulajdonosnak nincs köze a rossz emlékű elődhöz. Fotó: Molnár Artúr

Ám nem csak ebből a tervből, hanem magából az építkezésből sem lett semmi. A projektet egy újabb cég vette át, akik Gorsium Domus Társasház néven vágtak bele a fejlesztésbe, évek óta nem frissített honlapjukon még most is azt ígérik, 2009 második félévére elkészül az épület. A betonból kiálló vasakon kívül azonban azóta sem történt komoly változás a területen, a környék lakói pedig talán jogosan úgy érezték, a torzó már komolyan rontja az erre néző, saját lakásuk értékét.

A napokban azonban az erre járók pozitív változásokat figyelhettek meg, újra megindult a daru és még a hétvégén is dolgoznak az építkezésen. Így azt mondhatjuk, közel fél évtized után a város első komolyabb nagyságrendű új építésű lakásai valósulhatnak itt meg. Mivel az alapadottságokat meghatározza az elkezdett betonszerkezet, valójában csak kisebb, építési engedély módosításhoz nem kötött áttervezést végzett a cég, ami nyolc lakást érint a kilencvenkettőből: – Ismerősökkel, fehérváriakkal beszélgetve éreztük úgy, hogy az elmúlt fél évtizedben, amikor nem épült nagyobb mennyiségű új lakás, kialakult egy hiány a három-négy hálószoba plusz nappalis lakásokat érintően, ezért vágtunk bele az építkezésbe. Még a legelején tartunk, de már most több lakást lefoglaltak és sokan bejelentkeztek vételi szándékkal – mondja Fink Magdolna, a kivitelező cég vezérigazgatója, aki hangsúlyozza, semmilyen közük nincs a terület korábbi tulajdonosához. Az ingatlant annak idején a hitelt adó bank elárvereztette, akkor egy pesti ügyvédi iroda jutott hozzá, tőlük vásárolta meg a jelenlegi építtető.

A 92 lakásos társasháznak lesz saját, zárt parkolója egy kis pihenőparkkal, korszerű, kétcsöves távfűtéses rendszerrel, az átadást pedig jövő év júniusára tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!