Hírek

2015.03.25. 14:29

Tavaszi nagytakarítást végez az erdőgazdaság a Gaja-patak festői partján

Tavaszi nagytakarítás zajlik a Gaja-patak festői partján, ahol a gazdasági érdeket felülírja a kirándulók érdeke.

B. Kiss László

Kéken ragyog a tavaszi ég, patak csörgedez, a még csupasz ágaikkal a magasba törő fák alatt pedig hóvirág nyílik. A Gaja-völgyben jártunk, a megye egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, ahol Király Zoltán, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. egyik erdőgondnoka és Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna, a cég közjóléti osztályvezetője volt a kalauzom.

A Gaja-völgy fehérvárcsurgói vége felől kezdjük a sétát, s mindjárt kiderül: pontatlan az itt elhelyezett, nagyméretű térkép. A vadaskert kerítését ugyanis már évekkel ezelőtt hátrább helyezte az erdőgazdaság. Ezáltal lényegesen kevesebb vad maradt a területen. Ennek a turisták azonban csak örülhetnek, hiszen a természeteshez képest többszörös számban jelen volt négylábúak szabályosan letarolták az aljnövényzetet.

Király Zoltán és Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna a Gaja-völgyben az új hidnál, amelyen babakocsival is át lehet jutni a túlsó partra

A festői szurdokot járva, amelynek különleges értéke, hogy többféle erdőtípus is található a területén, favágókkal is találkoztunk. A fakitermelés látványa mindig szíven üti a természetet szerető, ám laikus kirándulót. Itt a Gaja-völgyben, ahol előtérbe került az erdő úgynevezett közjóléti funkciója, a fakitermelést nem a gazdasági érdek magyarázza. A télen a jég által tönkretett egyedeket takarítják el , valamint azokat a fajokat gyérítik, így például az akácot, amely tájidegen a szurdokban - magyarázza Király Zoltán. A kivágott fák helyett őshonos, kocsányos tölgy csemetéket ültetnek, még az idén tavasszal. Ezek a csemeték azonban csupán egy-két arasznyiak, úgyhogy föl sem tűnnek a kirándulóknak. S mivel ilyen kicsik, a - szakszóval élve - gyomkonkurenciájukat is meg kell szüntetni. Az első egy-két évben ezért kapálják a soraikat, a harmadik és nyolcadik év között pedig sarlóval irtják mellőlük a gazt. Ha csapadékosabb az időjárás, akkor egy évben többször is. A Gaja-völgyben tavaly több beruházás is megvalósult, az említett térképen létezőként feltüntetett tornapálya azonban még csak terv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!