Hírek

2015.02.25. 19:40

Vita az aluljáróról: Kései és hiábavaló a tervek elleni tiltakozás

Pusztaszabolcs - A civilek működésének támogatása és a vasúti átjárók ügye is borzolja a kedélyeket a városban.

Sebestyén Lilla

Közel háromszáz aláírást gyűjtöttek össze a településen, a voksok azoknak az akaratát tükrözik, akik a várost kettészelő vasútvonal központi – jelenleg sorompós – átkelője helyett aluljárót szeretnének. A civil kezdeményezés vezetői arról számoltak be, hogy a jelenleg elfogadott tervek nem megfelelőek sem a földtulajdonosoknak – akiknek a jelenleg tervezett elkerülő út átszelné a földjeiket –, sem a város kereskedőinek, akik a forgalomelterelés miatt bevételcsökkenésre számíthatnak és végképp nem jó a lakóknak, akik húsz perceket állhatnak a sorompók előtt. Ezeknek az indokoknak a mentén követelik, hogy ne a városközponttól távol, Rózsadomb közelében építsenek aluljárót. Panaszukkal megkerestük Csányi Kálmán polgármestert, aki elmondta: a NIF hat tervrajzot bocsátott a rendelkezésükre, ezekből négy egyáltalán nem volt megfelelő.

A tiltakozók szerint a tervek nem megfelelőek sem a földtulajdonosoknak, sem a város kereskedőinek, de nem jó a lakóknak sem. Fotó: Molnár Artúr

Pusztaszabolcs központjában lett volna az aluljáró, de akkor a távolabbi átkelőhelyet meg kellett volna szüntetni, ami a Rózsadombon élőknek hatalmas probléma lett volna. Másrészről a tervezet elfogadása lassan révbe ért, a javaslatokat, kéréseket 2013-ban kellett volna előterjeszteni, amikor erre lehetőség volt, nem most, az utolsó pillanatokban, amikor már lehetetlen ezen változtatni.

A vasúti átkelőhelyek fejlesztésére azért van szükség, hogy a vonalon gyorsabban, akár százhatvan km/h-val lehessen közlekedni és biztonságosabbak, nagyobbak legyenek a peronok. A városban nem ez keltett egyedül izgalmat, a szerda délutáni közgyűlésen a civil szervezetek ez évi, anyagi támogatásairól döntöttek.

A közgyűlésen elhangzott, tavaly a civilek négymillió-kilencszázezer forint támogatást kaptak, míg idén – a szigorú, szűkös költségvetés miatt – ezt az összeget 260 ezer forinttal csökkentenék. Simonné Zsuffa Erzsébet, Paál Huba és Csiki Szilárd képviselők a polgármesteré mellé egy új, módosító javaslatot terjesztettek elő a testületi ülésen, amiben azt javasolták, hogy ne vonják meg a civilektől ezt a pénzt, hanem vonják el az öt milliós vésztartalékból.

A testület végül a polgármester által előterjesztett tervet fogadta el – a szoros költségvetésre hivatkozva – , amely szerint csökkentik – a tavalyihoz képest – a támogatást. A megjelent polgárok nem kaptak lehetőséget ez ügyben felszólalni, de Somogyi Béla, a Pusztaszabolcsi Erőnlét Sport Egyesület vezetője elmondta, ők tavaly 250 ezer forint támogatást kaptak, idén már csak 150 ezret, ami veszélyezteti azt is, hogy megtartsák a 28. országos fekve nyomó kupát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!