Hírek

2015.02.20. 20:45

Fólia fedte csak a koporsót?

Székesfehérvár - Újabb olvasó kereste meg szerkesztőségünket a temetővel kapcsolatban. A városgondnok reagál. A kriptaépítés nem engedélyköteles tevékenység.

B. Kiss László

Kezdjük az előzményekkel! Augusztus elsejei számunkban számoltunk be arról, hogy vizsgálatot folytatott lapunk megkeresése nyomán a fehérvári városgondnokság a Béla úti köztemetőben működő kegyeleti központnál. A vizsgálat kiderítette: van olyan sírköves, aki – saját nevén vagy közvetlen hozzátartozója révén – több mint húsz kriptahellyel rendelkezik a megyeszékhely legnagyobb temetőjében. A városgondnokság vezetője, Bozai István lapunknak úgy nyilatkozott: megengedhetetlennek tartja, hogy bármely alkalmazott sírköves javára végezzen ügynöki tevékenységet, függetlenül attól, hogy azt csupán segítő szándéktól, vagy mástól vezérelve teszi. Az ügyvezető akkor elmondta: annak érdekében, hogy a spekulációnak, üzérkedésnek elejét vegyék, indítványozni fogja, hogy a megváltott kriptahelyet ne lehessen harmadik személynek továbbadni, azt legföljebb csak a kegyeleti központnak lehessen visszavásárlásra felajánlani.

Új építésű kripta esetében statikai probléma mostanában nem merült fel
Fotó: Molnár Artúr

A cikk megjelenése óta több mint fél év telt el, amikor az elmúlt napokban egy neve elhallgatását kérő személy kereste meg a szerzőt. Állítása szerint a kegyeleti központban továbbra is egy bizonyos sírkövest ajánlanak az ügyfelek, az elhunytak hozzátartozóinak figyelmébe.

Véleménye szerint számos kripta nem felel meg az előírásoknak. Elmulasztják a talaj szintje felett felbetonozni a falukat, úgy, ahogy azt kellene. Így – jószerével – csak a burkolásra használt, három centi vastag gránitlap tartja a súlyos kriptatetőt.

Az illető állítása szerint megtörtént, hogy félkész kriptába helyeztek el koporsót. Bizonyítékul fényképet is mellékelt. Ezen műanyagfóliával letakart, félkész kripta mellett áll a fejfa. A fóliát betondarabokkal rögzítették. Olvasónk szerint az ideiglenes fedlapot feltehetően ki sem fugázták, különben mi szükség lett volna a fóliára.

Az illető által mondottakról, az általa küldött fotókról természetesen kikértük a városgondság vezetőjének, Bozai Istvánnak a véleményét is.

– A fotók még az FMH tavaly nyári újságcikke előtt készültek. A képeken szereplő kriptákat még a tényfeltáró cikk megjelenése előtt adták el, éppen erről a helytelen gyakorlatról szólt a Hírlap cikke. Azóta azonban egyetlen esetben sem történt adás-vétel. Ezt a temetői rendelet módosítása és az általam ki-

adott igazgatói utasítás határozottan megtiltja – mondta el kérdésünkre Bozai István.

Az igazgató szerint a több évvel ezelőtt készült fotóknak az előszedése mögött a sírköves vállalkozások konkurenciaharca állhat. Ezt valószínűsíti, hogy nem szakmabéli nem fényképez épülő kriptákat, és ha mégis, akkor azokkal nem évek múltán kopogtat a szerkesztőség ajtaján.

Amennyiben a kegyeleti köpont dolgozói esetleg egyik vagy másik sírkövest preferálnák, segítenék előnyhöz, megrendeléshez jutni a munkájuk során, akkor azt kivizsgálják. De ezt csak a konkrét eset időpontjának, az érintett személynek a megjelölése, megnevezése esetén tudják megtenni – hangsúlyozta a városgondnokság vezetője.

A kriptaépítés egyébként nem engedélyköteles tevékenység, kizárólag méretbeli megkötöttségeket tartalmaz az ide vágó rendelet. Új építésű kripta esetében statikai probléma mostanában nem merült fel – tudta meg lapunk Bozai Istvántól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!