Hírek

2014.12.29. 16:25

Közel hatvan fedél nélkül élő ember semmiféle segítséget nem kér télen sem

Székesfehérvár - A mínuszok beköszöntével egyre többen kérnek menedéket a hajléktalanszállókon. Ám még így is majd 120 ember él a megyeszékhely utcáin.

S. Töttő Rita

Telház van, tumultus még nincs - árulja el a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Zsabka Attila, a székesfehérvári Kríziskezelő Központ vezetője a város által fenntartott hajléktalanszállók kapcsán.

A Sörháztéren található központi épületben éjszakára 36 férfi kaphat helyet. de ha úgy hozza az élet, akár a 20 férőhelyes nappali melegedőben is le tudnak teríteni szivacsokat éjszakára. A Sörháztéren kívül élnek még ellátottak több helyen is: a női szállón 18 fő, a Kikindai úton 15, az anyaotthonban 20 fő, azaz 6 család.

Faragó József és Turbucz Béla utcai szociális munkások

- Sok a pótszivacs, minden olyan helyre lefektetjük, ahová csak lehet teszi hozzá az intézményvezető, majd egy idős hölgyről mesél, aki lakókocsijában fagyoskodik, de éjszakára most már bemegy a szállóra. Egyenlőre azonban még nincs teltház, a következő napokra várják a jelentkezők számának emelkedését. Az elmúlt napokban 55 hajléktalan embernek biztosítottak itt éjszakára szállást, de van egy konténer is, ahol 6-8 olyan ember alhat, akik egyébként tartósan az utcán élnek, s a szállóra maguktól nem mennének be. - Ők jobb szeretnek kicsit elkülönülten lakni tudjuk meg. A hidegebb időben 60-70 főre számítanak, ilyenkor ugyanis azok is bejönnek, akik bírták eddig. Este 19 óráig engedik be az érkezőket, persze előfordul, hogy rendőrök hoznak be valakit, aki nagyon rossz állapotban van és nem maradhat az utcán. Nekik is mindig találunk helyet - teszi hozzá Zsabka Attila. A bent éjszakázókon és szálláson élőkön kívül az utcán közel 120 ember él még, sátrakban, tákolmányokban, romos épületekben. Közel felével az utcai szolgálat és a teás járat szociális munkásai tartják a kapcsolatot, a többiek semmiféle segítségre nem tartanak igényt.

 

A város egyébként fenntart egy telefonszámot, amelyet akkor kell felhívni, ha valaki ellátatlannak tűnő hajléktalan emberrel találkozik: a 06-20-957-9410-et kell ilyenkor hívni. Az utcai szociális munkások azonban nyomatékosítja az intézményvezető nem tévesztendők össze a mentőkkel, akiknek akkor kell szólni, ha a fedél nélkül élő ember veszélyes állapotban van vagy beteg.

- Minden esztendőben 20-30 új hajléktalan embert ismerünk meg az utcán - teszi hozzá Turbucz Béla utcai szociális munkás, aki kollégájával, Faragó Józseffel, valamint két másik kollégával járják a várost, hogy felajánlják a segítséget: pokrócot, kiegészítőket s persze néhány jó szót is a hidegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!